Martin Bagge har sammanställt Runius texter och musik i en helt ny bok och en CD kallad kallad ”Andelige Blommor och Werldzlige Lillior”.

På torsdag blir det sång och musik, kakor och dryck som på 1700-talet, på Kråks herrgård i Skara.

– Carl Michael Bellman är ju en legend – men hur många vet att han hade en förebild i Johan Runius från Larv? säger Martin Bagge i ett pressmeddelande.

Han räknas till en av Sveriges främsta Bellmantolkare och har tidigare återväckt poeter som Olof von Dahlin, Lars Johansson Lucidor och Thomas Thorild genom att hitta den samtida musik som ursprungligen ackompanjerade deras dikter. Nu har han gjort ett liknande detektivarbete kring de verk som västgöten Runius lämnade efter sig vid sin tidiga bortgång 1713.

Johan Runius föddes 1679 som son till kyrkoherden i Larvs socken. Han studerade vid Göteborgs Gymnasium där han höll ett avslutningstal år 1699 som sägs vara det första exemplet på nedskriven västgötadialekt. Han flyttade vidare till Uppsala för studera vid universitetet och när han i början 1713 slutligen hade beslutat sig för att försörja sig som poet dog han av lungsot endast 34 år gammal. Hans allra sista rader är ”Har majus varit svår och bitter tid för Runius, så ger väl honom Gud en ljuf och rolig junius”.

Under sin levnad hann han skriva både dikter och visor, och nu finns de slutligen samlade i ett helt nytt verk av Martin Bagge. Under kvällen framförs några av Runius visor av Bagge och lutenisten Mikael Paulsson. Med på releasefesten är också förläggaren Bo Ejeby och museet lovar att stå för en värdig inramning med 1700-talsbakverk och dryck serverade i matsalen på Kråks herrgård.

Annons