Hon blev informerad om händelsen samma helg som den inträffade.

LÄS MER: Adrian när att dö på McDonalds

— Vi fick veta att en 13-årig pojke fått en allergisk reaktion. Exakt hur det kunnat ske vet vi inte. Samma helg pratade jag med familjen och ledare på lägret, vi hade kontakt hela tiden, säger Carina Wilhelmsson som äger restaurangen i Skara.

Efter händelsen säkerställdes omgående att restaurangens rutiner var korrekta enligt McDonaldschefen. Det är dock fortfarande oklart vad det egentigen var som skedde när Adrian fick en hamburgare med ostrester på.

Är det här något som hänt tidigare hos er?

— Nej.

Kan det hända igen?

— Nej, vi har tydliga rutiner på hur det ska hanteras.

Förstod du allvaret i Adrians situation?

— När personer har allergener är det oerhört viktigt att vi hanterar det på rätt sätt. Det som hände Adrian ska inte kunna ske.

När det kommer till skadeståndsanspråket lämnades det över till försäkringsbolaget som alltid sköter sådana ärenden. Såvitt McDonaldschefen i Skara förstår är det fortfarande ett pågående ärende.

Försäkringsbolagets svar

Men försäkringsbolaget Capita Insurance Services skriver i ett mejl till den drabbade familjen att någon ersättning baserat på deras anmälan inte är möjligt att betala ut till Adrian för den skada han drabbades av och den dödsångest han fick av händelsen som hade kunnat sluta med döden.

Annons

"Gällande sveda och värk bedömning av psykiska besvär kan vi informera att det enbart utgår ersättning, i det fall att medicinsk påvisbara psykiska besvär kan hänföras till personskadan. Det krävs således mer än, att man har allmänna känsloyttringar, såsom rädsla och eller oro, som är en normal följd av en skadegörande handling."

Inte heller är man beredda att ersätta honom för hockeylägret som han inte kunde delta i, trots att det handlar om ett anspråk på endast 1 500 kronor.

"Gällande ersättningsanspråk gällande att Adrians hockeyläger blivit förstört, kan vi således ej erbjuda ersättning av en förlorad dag på hockeyläger. Det anses ej, att det uppkommit en kostnad för denna förlorade dag, till följd av skadan. Gällande ersättningsanspråk för din avbrutna semester, kan det enligt skadeståndslagen ej utgå ersättning för tredjemansskador."

Svårt att få rätt

Adrians familj samtalade med handläggaren på försäkringsbolaget på onsdagen, men det visade sig att det kommer att bli svårt för dem att få någon ersättning.

— Det framgick att inget som vi kompletterar med, som jag förstod det, skulle göra någon skillnad. Vad jag än frågade eller påstod så gick hon efter lagar och paragrafer. De ser denna skada som vilken som helst, berättar mamman Linda Nyström.

Nu hoppas de att McDonalds ändå ska ändra sig och ersätta Adrian för såväl sveda och värk som för det förstörda hockeylägret i Skara.

— Jag vill att de ska ta sitt ansvar mot Adrian och alla andra allergiker, detta är jätteviktigt, säger Linda som ska fundera över om de nu ska gå vidare med försäkringsärendet gentemot McDonalds.

Tidningen har sökt handläggaren på försäkringsbolaget, men utan resultat.