Samtliga personer som har drabbats av bedrägerierna är över 90 år gamla. Först har de fått ett telefonsamtal från en okänd person som sagt sig ringa från Postkodlotteriet. Kort därefter har en person ringt på dörren och sagt att de behöver ordna så att pengarna kommer in på bankkontot. Därefter har bedragarna i flera fall lyckats få tag på kontokort och kod för att ta ut pengar. Vid vissa fall har bedragarna även sagt sig ringa från Svenska Spels Lotto.

På Postkodlotteriet, vars namn nu bland annat har utnyttjats för bedrägerierna, är de noga med att förklara hur det egentligen går till när de kontaktar en vinnare.

– Vi kontaktar alltid en anhörig innan vi överraskar vinnaren. Om det inte är någon i familjen kan det vara arbetskamrater eller omsorgspersonal när det handlar om äldre personer. Vi vill alltid få en uppfattning om personen kommer gilla att bli överraskad på det sättet, för alla vill ju inte det, säger Roger Magnergård.

Överraskningsmomentet vid dörren som ofta visas i tv-programmen kräver att ett antal personer är delaktiga.

– Vi har välkända prisutdelare som exempelvis Putte Nelson och ett tv-team är med varje gång vi träffar en vinnare. Dessutom bär alla de personerna kläder med Postkodlotteriets logga, säger Roger Magnergård.

Vinstpengar från Postkodlotteriet kan snabbt betalas ut till ett bankkonto, men det förutsätter att kontot har registrerats när personen har anslutit sig till lotteriet.

Annons

Roger Magnergård framhåller även att det varje vardag går att ringa till Postkodlotteriets kundtjänst eller att kontrollera på hemsidan om det verkligen har blivit någon vinst på ens egen lott.

– För äldre personer som kanske inte har lika stor vana vid internet rekommenderar jag att ta hjälp av någon du känner som är mer digitalt kunnig.

Marlene Andersson Wikman, gruppchef på utredningssektionen på Skaraborgspolisen, konstaterar att det hela tiden sker nya metoder för att försöka lura äldre människor på pengar. Nyligen skedde bedrägerier där uppringare påstod sig vara vänner till deras barnbarn som var i behov av pengar.

– Nu verkar det som bedragarna särskilt har riktat in sig på de personer som är allra äldst genom att söka på personnummer i ett visst område, säger Marlene Andersson Wikman.

I den fortsatta brottsutredningen hoppas hon på att övervakningskameror kan ge viss hjälp, men tror överlag att det kan bli svårt att binda några personer till brotten.

– Vi fick bland annat in en anmälan från en bank i Skövde där de fattade misstankar om ett bankomatuttag. Vi tycker dock att det även är väldigt viktigt att informera för att försöka förhindra fler liknande brott, säger Marlene Andersson Wikman.