För några veckor sedan kunde Affekt film presentera vad den första filmen i projektet Skaraborgshistorier ska handla om. Det blev Falköping som var först ut och där kommer filmen handla om Hallonflickan, en flicka som dog under mystiska omständigheter för 5000 år sedan och hittades i en mosse 1943.

Alla 15 kommuner i Skaraborg är med i projektet och får varsin kortfilm. Vilka historier som kommer att berättas presenteras efterhand under den tid som projektet pågår.

Nu är det klart vad Skövde kommuns film kommer att handla om och vem som kommer att göra den. Titeln är Borgaren - en berättelse om banditerna på Billingen och regissör är Marcus Tjällman från Skövde.

Han vann nyligen pris för bästa foto och bästa film i tungviktsklassen på Frame filmfestival för sin film Ärligt talat. Den tacklar ämnet tiggeri med två romer som skådespelare i spetsen. På filmfestivalen prisades även skådespelarna för sina insatser.

Annons

Marcus Tjällman var med som scripta i Affekt films långfilmsprojekt och lärde känna projektets initiativtagare John Thornblad och Johan Fogelström då.

— Vi klickade väl på ett kreativt plan och de fick upp ögonen för mig, så jag fick frågan. Jag vill alltid skapa och tackar inte nej när en möjlighet dyker upp, säfer Marcus Tjällman som även gjort en del kortfilmer och företagsfilmer.

Under äldre tider inträffade det då och då att större eller mindre rövarband uppehöll sig på Billingen och byarna belägna omkring berge. De utförde bakhåll på vägfarande och plundrade dem. Under mitten av 1700-talet fanns ett större sällskap stråtrövare som uppehöll sig på Billingen och bedrev röverier i trakten omkring Skövde. Inte nog med att man hade rånat och rövat folk, flera personer hade dessutom spårlöst försvunnit.

Kronobetjäningen, dåtidens polis, hade länge gjort stora ansträngningar för att gripa dessa förövare, men utan resultat. En del av banditerna, som huvudsakligen bestod av löst folk från den kringliggande trakten skyddades nämligen av ortsbefolkningen.

— Jag tycker det är spännande att man spelar ett sådant dubbelspel med den här borgaren. Han är borgare och har suttit i riksdagen, men det är någonting destruktivt i honom som får honom att vilja umgås med rövare och banditer. Det är riktigt dubbelliv och det lockade mig.

Filmen kommer att utspela sig på 1700-talet och för manuset står Julia Jonsson från Skövde. En av ambitionerna i projektet Skaraborgshistorier är att få med unga filmskapare och kreatörer, vilket man lyckats med då de flesta är kring 20-30 år i projektet.

— Det är kul att det är kreatörer från Skövde som står bakom projektet, det är det bästa Skövde har att erbjuda i filmväg, säger Marcus Tjällman.

Filmen spelas in i mitten av juni, med stor an på Billingen.