I sommarvärmen som kom nu redan i maj vore det kanske skönt att ta ett dopp i sjön. Men inte i Vingsjön hur som helst, badplatsen i Axvall är för närvarande delvis avstängd i väntan på dykare. Skadegörelsen upptäcktes på tisdagskvällen, då såg man att det fattades två stolpar längst ut på bryggan.

Det är cirka fem meter bryggpålar som någon dragit loss och slängt i vattnet, vilket gör att det kan vara riskabelt att dyka och bada platsen. Dykare från Götene dykarklubb ska söka av botten vid badplatsen på fredag morgon, tills dess är Vingsjöbadet avspärrat.

– Någon eller några har försökt rycka upp stolparna, man kan fråga sig varför. En stolpe hittade vi, men en ligger kvar på botten. Därför har vi stängt av badplatsen, så ingen riskerar trampa på den, säger Anders Svärd, fastighetsförvaltare på Service och teknik som ansvarar för skötseln av kommunens badplatser i Skara.

Relaterat: Stora problem med skadegörelse vid Vingsjön

Badplatsen är dock endast delvis avspärrad, exempelvis den mindre poolen för småbarnen är säker. Den har man vadat i och kontrollerat så inget ligger på botten.

– Det går att bada, men längst ut på bryggan ska man inte dyka för där vet vi inte hur det ser ut på botten, säger Anders Svärd.

Det är inte första gången Vingsjöbadet utsätts för skadegörelse. För några år sedan skruvade någon loss rör från bryggan och stack ner det i botten, vilket gjorde att bryggan stängdes av. Just det året drabbades badplatsen av skadegörelse flera gånger. Sedan dess har Vingsjöbadet rustats upp med större strand, säkrare brygga och en ramp för funktionsnedsatta.

Annons

– Vi åker ut varje dag och tittar till, vi har också hjälp av Axvalls IF som klipper gräset och ser över det. Vi får också samtal från de boende, men vi kan inte ha ständig koll. Vill någon förstöra så går det, säger Anders Svärd som också uppmanar de som passerar badplatsen att hålla koll och gärna ringa polisen om de ser skadegörelse.

Dykare söker genom Vingsjöbadet och Näsbadet utanför Eggby varje år.

– Men vi kan aldrig försäkra oss under säsong tyvärr, människor förstör och slänger i saker.