— Jag var själv väldigt tveksam till att införa wifi här men till slut så satte vi ändå in det i våras, förklarar fritidschefen Camilla Andersson.

Fakta:

Drunkning går fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och med rop på hjälp.

Små b..

Fakta:

Drunkning går fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och med rop på hjälp.

Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd. Lämna aldrig små barn ensamma i vatten eller under uppsikt av ett ungt barn.

Vid drunkning är direkt återupplivning genom hjärt- och lungräddning avgörande för utgången.

Omkring tio barn drunknar i Sverige varje år.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Motiveringen var att alla andra anläggningar på Vilanområdet har gratis wifi och även Vilanbadet villa vara moderna på det viset. Ganska snabbt märkte man dock att beslutet fick negativa effekter.

Fotade badgäster

— Allt fler valde ju då att ta med sig mobilerna in i själva badhuset. Det vi framförallt reagerade på var att det togs mycket bilder, förklarar fritidschefen Camilla Andersson.

Badhusets personal har vid flera tillfällen fått säga till badgäster att de inte får ta bilder inne i badhuset där andra riskerar att fångas på bild. Enligt policyn får man inte ta bilder på andra inne i badhuset.

— Det var framförallt därför jag valde att stänga av vårt wifi för drygt två månader sedan.

Beslutet rätt i tiden

Initiativ som dessa hyllas av Svenska Livräddningssällskapet som vill se att fler badhus går ännu längre och inför skärmförbud i badhusen. Anledningen är att föräldrar riskerar att tappa uppmärksamheten på sina badande barn när man sitter och surfar.

Omkring 1500 barn får varje år uppsöka akuten efter olyckor i badhus och vattenland, och var tionde dödsolycka bland badande barn sker just där. Även om det finns badvakter så är det föräldrarna som har ett ansvar enligt lag att hålla uppsikt över sina barn.

Åtal blev vägledande

I höstas åtalades också en mamma till en 5-årig flicka som drunknade på ett badhus i Lindesberg i april förra året. Åtalet gäller vållande till annans död eftersom mamman inte haft uppsikt över sitt barn.

Med anledning av det har bland annat badhus i Olofström och Umeå gått hela vägen och inför skärmförbud på sina badhus. Något som även kan komma att ske i Skara.

Kan gå längre

— Vi har ännu inte gått så långt, men vi får ta oss en funderare, säger Camilla Andersson och tillägger att det inte alls är otänkbart.

Att mobilen gott kan stanna i klädskåpet när man är på Vilanbadet tycker hon är en självklarhet.

— Är man i ett badhus så tycker jag man kan låta mobilen ligga. Det är ju nära att gå in i omklädningsrummet om man måste kolla upp något eller ringa. Det handlar ju i grund och botten om säkerhet, avslutar hon.