Det handlar om en företagare i Skaraborg som har haft spel- och sedelautomater uppställda i en företagslokal, utan att ha tillstånd till det. Hen åtalas, jämte en person som arbetar på det företag som har tillhandahållit automaterna.

Lotteriinspektionen gjorde kontroller i företagslokalen i januari respektive december 2015. Vid båda tillfällena fanns spelautomater och en tillhörande sedelautomat uppställda i lokalerna. Kunderna har haft tillgång till spelautomaterna och kunnat delta i ett lotteri, genom att göra en insats med pengar i automaterna. De har också kunnat hämta ut vinster i företagslokalen.

De sammanlagda intäkterna har uppgått till nästan 1,8 miljoner kronor. De har delats mellan företagaren och det företag som har tillhandahållit spelautomaterna.

Brottet bedöms som grovt, eftersom det rör sig om ett olovligt lotteri, som anordnats yrkesmässigt och genererat stora summor.

Bland bevisningen finns bland annat foton på spelautomaterna i lokalen, samt bokföringshandlingar.

De båda åtalade förnekar brott. När det gäller den åtalade personen på företaget som tillhandahållit automaterna yrkas i andra hand på att hen ska dömas för medhjälp till grovt brott mot lotterilagen.