”Mellangården”, vars riktiga fastighetsbeteckning är Sevedstorp 125, ligger mellan Mariannelund och Vimmerby och blev rikskänt när det 1986 användes till inspelningarna av Astrid Lindgren-klassikern ”Alla vi barn i Bullerbyn” som regisserades av Lasse Hallström. Därför var det ett stort medialt intresse när det för ett par veckor sedan.

Men nu sker en vändning i frågan. Nöjesparken Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby vill ta över huset och rusta upp det, skriver Barometern.

Annons

Sevedstorp 125 har varit ute till försäljning som ett dödsbo. Det finns några undantag i lagstiftningen kring hur en försäljning av ett dödsbo ska gå till även om det inte finns ett testamente som reglerar arvet. Ett av de undantagen är om huset har ett stort kulturhistoriskt värde och det är den hänvisning som Astrid Lindgrens Värld nu har angett i sin ansökan till Kammarkollegiet, som är den myndighet som behandlar frågan.

Sevedstorp 125 är även huset där Astrid Lindgrens pappa Samuel August växte upp och Astrid Lindgren (1907-2002) berättade att uppväxten i närområdet gjorde att hon kände sig som ett Bullerby-barn vilket inspirerade henne till att skriva berättelserna om barnen i Norrgården, Mellangården och Sörgården. Den bakgrunden plus filminspelningen från 1986 gör att huset har ett särskilt kulturhistoriskt värde, enligt Astrid Lindgrens Värld.

Redan i dag är ”Bullerby-husen” stora turistattraktioner i Vimmerby kommun och Astrid Lindgrens Värld vill nu rusta upp huset och göra det till ett än mer renodlat besöksmål.

Det är inte helt klart att nöjesparken får ta över huset. Ärendet ska nu utredas vidare av länsstyrelsen i Kalmar län innan Kammarkollegiet till sist ska fatta beslut.