Barbro hälsade de 106 vandrarna välkomna och gav en bakgrund till dagens promenad. Ett första stopp gjordes på Östra Kungshusgatan mellan annexet och läroverkets gymnastiksal. Här fanns det många fakta kring både byggnation och användning. Här användes en grävskopa för första gången i Skara. I bottenplanet på gymnastiksalen (som ju också var Skaras första idrottshall) fanns det både slöjdsalar och skolkök. Barbro betonade att detta var en av stadens första gator och i motsats till den Västra Kungshusgatan, fick den Östra beträdas även av vanligt folk.

Vid nästa stopp berättade Barbro om de trähus som fanns utmed gatan. Här bodde det en del namnkunniga personer, här fanns det ett bryggeri, men det fanns också de bland de vandrande som vuxit upp i denna pittoreska miljö. Tidningen Skaraposten fanns på gatan och längst ut mot Skaraborgsgatan ligger brandmuséet, det som tidigare varit både smedja och kungligt stall.

Väl framme vid Skaraborgsgatan, kom det mesta att handla om det som fanns ”på andra sidan”. Här låg det en byggnad som de flesta av oss minns som bilhandel. Men tidigare handlades det både med cyklar och mc på denna plats. Alldeles i närheten låg en av stadens stora industrier, Bryntessons skofabrik. Här hamnade också det gamla stationshuset som byggdes upp på nytt och gick under benämningen ”Viktoriahuset”. Denna byggnad inrymde både kafé och frisersalong.

Annons

På väg in på Tullportagatan påmindes vi om det gamla hotell Skandia som totalförstördes i en brand 1955. I den byggnad som ersatte, fick både biograf, skattemyndigheten och en radiostudio plats. Barbro passar på att ge oss en inblick i hennes karriär på Sveriges radio, när dåvarande pojkvännen hanterade tekniken och hon fick uppgiften att ta emot resultat för de lokala idrottsevenemangen på telefon.

På Skolgatan påmindes vi om hur tiderna förändrats. Där det nu finns en bilskola och där Everts fanns, låg det förr ett av stadens två gästgiverier. På andra sidan gatan doftade det från Valfrid Gustavssons kafferosteri. Här fanns det hantverkare av alla slag, skräddare, urmakare och tunnbindare. Gatan rymde flera speceriaffärer och ett par bagerier. I våningarna var det flera som upplät sina hem för att förse djäknarna med mat. Skolgatan var en myllrande gata under sin glans dagar. Som vanligt imponerar Barbro Olofsson med sitt kunnande och sin speciella förmåga att få oss alla att känna närheten till det förflutna.

När dryga timmen passerats, var det så dags för att samlas på gården vid Båtsmanshuset. Här var det dukat med kaffe och frallor.

Nu är det inte bara det stora körsbärsträdet som ger skydd för sol och regn på gården vid Båtsmanshuset. Charlies teater har rest ett tält över scen och publik inför premiären på fredag.
Foto: Erik Sånnek

Eftersom Charlies teater har premiär i dagarna, fanns tältduken uppspänd som ett skydd mot väta. Kvällen till ära fanns Thomas Landahl på plats för att få fler att lära sig stans nya allsång, ”Båtsmanshusets vals”. Och vi kan väl avslutningsvis konstatera att det går framåt. Och det lär komma flera tillfällen till övning. För redan nästa måndag är det dags för en ny stadsvandring under Barbro Olofssons ledning. Då håller vi till i närområdet och för lära oss mycket nytt om Krabbelund, Djäkneskolan och Skoltorget.