Tjugotvå minuter efter tolvslaget föddes årets första bebis på Skaraborgs sjukhus. Makarna Kajsa Thorén Westergren och Marcus Westergren fick en lite flicka, dryga tre och ett halvt kilo tung och femtioen centimeter lång, vad hon ska heta är ännu inte bestämt.

– Vi har två fjortonåringar där hemma. De ska få säga sitt först, säger Marcus Westergren.

Kajsa och Marcus berättar att den nya bebisens syskon är jätteglada över att ha fått en syster.

– De hade planerat nyårsfest, tanken var att vi skulle vara hemma och hjälpa till men när värkarna satte igång fick den ställas in. En av våra vänner ställde in sitt nyårsfirande så att de skulle kunna ha festen ändå. När vi sedan ringde och berättade att de fått en syster utbröt allmänt jubel, berättar Marcus.

Fick ta taxi eftersom Marcus skadat benet

Kajsa och Marcus gifte sig under sommaren och har varit tillsammans sedan 2011.

– Ursprungligen så är vi gamla klasskamrater sedan tio, femton år tillbaka. Vi levde i olika förhållanden men tog sedan upp kontakten igen och då klickade det till direkt, säger Kajsa Thorén Westergren.

När de möter upp i förlossningsavdelningen tar Marcus sig fram på kryckor. Han hade strax innan förlossningen kommit hem från sjukhuset efter att ha halkat och gjort illa knät.

– Jag ska på CT-röntgen. Värkarna satte igång strax efter jag kommit hem, så jag kunde ju inte köra utan fick beställa en taxi, säger han.

Annons

– Vid varje ny värk ökade taxichauffören farten med 20 kilometer i timmen. Han ville väl inte smutsa ned bilen, säger Kajsa.

Under förlossningen kunde Marcus inte stå utan fick sitta bredvid på en stol. Han beklagar att han inte kunde vara till mer hjälp under själva förlossningen.

– Jag upplevde att du var jättemycket stöd ändå, försäkrar Kajsa.

Hade möjlighet att föda 2015

När de kom in till förlossningsavdelningen vid klockan ett under nyårsaftonen gjordes bedömningen att möjligheten att föda tidigt under 2015 fanns. Men Marcus och Kajsa poängterar att personalen var noga med att förklara att det var hennes val.

– Vi tog det väldigt lugnt, det var ingen större påskyndning. Vi fick tid och behövde inte stressa. De hade nog kunnat massera igång eller på annat sätt påskyndat förlossningen om det hade behövts. Vi tänkte att det vore roligare för barnet att vara född först på året istället för sist, lite tråkigt att fylla år på nyårsafton, men att om det inte skulle gå så vore det ingen större katastrof, säger Kajsa Thorén Westergren.

Det finns även andra fördelar med att vara född tidigt på året. Enligt statisk från SCB presterar barn födda under vårvintern generellt sett bättre både i skolan och i lagidrotter. För föräldrar som fått ett planerat födelsedatum under årets sista dagar kan det eventuellt vara värt att hålla på förlossningen så länge som möjligt.

Ett roligt minne

Personalen på förlossningsavdelningen har som en liten tradition att ge det barn som blir årets först födda, och får nummer ett på armbandet, en liten mössa med årets siffror på. Christel Kjellstrand som var deras barnmorska under natten förklarar.

– Det är en överläkare på avdelningen som stickar dem. Hon har gjort det varje år i femton, tjugo år. Vi brukar ge den till det barn som blir nummer ett i statistiken. Som förlossningsläkare är det samma glädje kring varje barn som föds på avdelningen - man glädjs över den lyckade förlossningen. Men föräldraparen som får den här mössan brukar bli väldigt glada och tycker att det är något extra.

Kajsa Thorén Westergren tycker att det var lite roligt med mössan och att det blev som ett mål för dem. Hon berättar att det under kvällen var ett annat par på avdelningen som också balanserade på gränsen mellan 2014 och 2015.

– Det blev som en rolig grej under förlossningen. "Vi ska ha den där mössan!", säger hon och fortsätter.

– Det var på gång vid halv tolv. Då trodde vi att det var kört med 2015, men jag låg väldigt still och försökte att inte sätta igång det i onödan. När det andra paret hade fått sitt barn tolv minuter i tolv så kom personalen in och berättade att mössan var vår. Den kommer få en hedersplats i hennes rum när hon blir för stor för att ha den på sig. Ett roligt minne, säger hon.