På väg till Hötorget, gjorde man ett stopp strax efter Stora torget. Där fick Barbro tillfälle att briljera med sina kunskaper om den gamla staden Skara och dess butiker. Mycket av det hon berättade är sådant vi känner igen från förra årets kartläggning av handel och hantverk i centrum som också finns dokumenterat i ”Bygdeband”. Barbro påminde om American Bazar, Karlings Konditori och Elsa Anderssons Manufaktur, samtidigt som hon målade upp personliga minnen från företagen och de som verkade i dem. Själv satt hon under den vackra firmaskylten till ”Erik Jonsson Ciselör & Guldsmed”, vilken måste vara stadens äldsta varumärke.

Promenaden fortsatte och deltagarna påmindes om flera namn och butiker. Här fanns Qvänsels som var den första självbetjäningsbutiken i Skara, här hade ”Pajen” och hans ”Sivan” sina frisersalonger och här fanns Nymans herrekipering som var den butik som sålde alla studentmössor i Skara.

Väl nere på Hötorget mötte de vandrande en plats med ny gestaltning. Men när blev det torg? Efter en brand 1858 ödelades de tre gårdar som fanns på platsen, köpte några borgare marken och anlade ett torg för kreaturshandel. Det var då som namnet ”Hötorget” etablerades. I början av 1900-talet började man att sälja fisk på platsen, som då i folkmun bytte namn till Fisktorget. Här fanns då namn som ”Feska"-Berggren och Kjellström som fiskhandlare, den sista av dem var Wickberg. När fiskhandlarnas storhet var förbi, började man åter benämna platsen som Hötorget.

Annons

Barbro fortsatte presentationen av företagen runt torget. Richard Svenssons specerier är en av de äldsta butikerna. I en del av huset hade Ida Levin sin karamellaffär. Bredvid fann man Sandin & Ekengren, en butik som senare bytte namn till Bjarnes. Här fanns också Konsum. In på gården låg ”Nykterhetskaféet”. På andra sidan torget hittade man Nykvists Skrädderi, Kafé Pistolen och Stalins Järnhandel. Listan kompletterades med hus efter hus.

När Barbro berättade hörs gillande mummel och igenkännande nickar. Extra tydligt blir det när vi kommer till den södra sidan av Hötorget. Vem minns inte Nordins Kläder, med innehavaren Arthur som hade sina speciella försäljningsmetoder. I nästa hus fanns Engstrands Charkuteri, en butik som överläts till VL Karlsson i början av det förra seklet. Här blev det extra speciellt, eftersom barnbarn till de tidigare ägarna fanns bland kvällens stadsvandrare. De kompletterade gärna Barbros berättelser och bjöd på ännu mera fakta. Något som inte är ovanligt på dessa historiska promenader.

Efter en timmas promenad (oj vad tiden går fort), gick man tillbaka till utgångspunkten och in på gården vid Båtsmanshuset. Där hade värdar förberett med bord, stolar, kaffe och bredda smörgåsar. Stadsvandrarna lät sig väl smaka och njöt som vanligt av den trevliga samvaron. Nästa måndag är Järnvägsstationen målet för den veckans promenad.