Efter arbetspasset som slutade vid midnatt natten till onsdagen på Volvo GTO (Group Trucks Operations) i Skövde var det som vanligt många som skulle köra hem från F-parkeringen. Men utfarten var blockerad. I vägen låg ett cirka 200 meter långt och nästan halvmetertjockt rör, omöjligt att forcera för de flesta markbaserade transportmedel.

Arbetarna blev stående på parkeringen och kunde inte komma hem. De försökte ta en annan väg ut än den vanliga, men tilläts först inte detta av vaktpersonal. Enligt uppgifter till tidningen dröjde det runt 1,5 timmar innan de slutligen kunde köra ut en annan väg från parkeringen för att kunna ta sig hem.

Den enorma vattenledningen ligger nu i ett dike utmed östra sidan av Volvo GTO, till stora delar i den uppgrävda Segerstorpsvägen. Den utgör en del i en ny matarledning för dricksvatten från Vättern som dras till Skövde kommun.

Annons

— Skövde växer och måste ha mer vatten, säger Peter Malm, produktionsledare på Skövde kommun.

Mellan midnatt och klockan tre på natten transporterades den runt 200 meter långa vattenledningen över infarten till F-parkeringen på en hög med sand för att inte ledningen skulle skadas. Volvo hade informerats om detta, men någonstans blev det ett missförstånd. Volvo hade enligt uppgifter till tidningen uppfattat det som att vägen skulle stängas av på ett annat ställe, vilket inte skulle hindra arbetarna från att lämna fabriken.

— Detta beror på ett missförstånd mellan Volvo och arbetsledaren, säger Peter Malm.

Det var år 1959 som Skövde först fick dricksvatten från Vättern. Nu pågår ett stort arbete som Skövde kommun gör i egen regi för att ersätta en halvmeter tjock betongledning med två 45 centimeter breda rör i plast. Kapaciteten kommer att utökas väsentligt.

Ledningsbiten som hindrade arbetarna ligger nu alltså i ett prydligt dike till stora delar i Segerstorpsvägen. Vägen ska asfalteras före vintern och då ska även vägen göras bredare.

Härnäst kommer arbete att fortsätta med vattenledningarna vid Billingehov. I vår planerar man för att fortsätta ledningsarbetet vid Volvo GTO och då kommer bland annat infarten till just F-parkeringen att grävas av, vilket definitivt hindrar utfart från parkeringen. Men planen är att skapa tillfälliga vägar och även en tillfällig bro, varför det ska gå att ta sig fram.