Mellan januari och mars såldes 22 bostadsrätter i Skara kommun. Det är relativt få sett till aktiviteten på bostadsmarknaden i kommunen under de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.

Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

Under det senaste året har det i snitt sålts 31 bostadsrätter per tre månader. De sålda bostadsrätterna i Skara kommun hade ett genomsnittligt pris på 0,4 miljoner kronor. I fjol gjordes 40 affärer vid den här tiden på året.

Elva färre

I Götene såldes under den senaste tremånadersperioden fem bostadsrätter, vilket är elva färre än motsvarande tidsintervall i fjol. De sålda bostadsrätterna i Götene kommun hade enligt pressmeddelandet ett genomsnittligt pris på 0,3 miljoner kronor.

Mellan januari och mars gjordes sammanlagt nio affärer med bostadsrätter i Vara kommun. Det kan jämföras med tio vid motsvarande tid i fjol. De sålda bostadsrätterna hade ett genomsnittligt pris på 0,5 miljoner kronor.

I hela Västra Götaland såldes 3 752 bostadsrätter för i snitt 2,3 miljoner kronor. Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på bostadsrätter i tio av 18 kommuner. Störst var minskningen i Vänersborg där priserna sjönk med 12 procent. I Tidaholm däremot steg priserna med 23 procent. På grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för bostadsrätter i 31 av länets 49 kommuner.

Annons

1,6 miljoner i snitt

Även när det gäller försäljningen av villor har omsättningen minskat, i alla fall i Skara. 13 villor köptes och såldes mellan januari och mars i Skara, vilket kan jämföras med 21 stycken vid motsvarande tid i fjol. De sålda villorna i hade ett genomsnittligt pris på 1,6 miljoner kronor.

I Götene kommun däremot, ökade antalet villaaffärer från tio till 14 jämfört med samma period föregående år. Genomsnittspriset för en villa i Götene ligger på 1,3 miljoner kronor.

Mellan januari och mars gjordes sammanlagt 18 affärer med villor i Vara kommun, med ett genomsnittligt pris på 1,2 miljoner kronor. Antalet försäljningar kan jämföras med 30 vid motsvarande tid i fjol.

I hela Västra Götaland såldes 1 772 villor för i snitt 3,3 miljoner kronor. Bland kommunerna i Västra Götalands län stiger priserna på villor i 13 av 22 kommuner. Störst var ökningen i Ulricehamn där priserna steg med 15 procent. I Borås däremot sjönk priserna med 5 procent.

I Västra Götaland såldes under perioden 64 fritidshus för i snitt 3,1 miljoner kronor

Tre av dessa gällde Vara kommun, där tre fritidshus med ett genomsnittligt värde på 0,8 miljoner bytte ägare.

I Skara och Götene såldes inga fritidshus under perioden januari till och med mars.