LÄS MER: Angelica Håkansson om smärta och askmoln

LÄS MER: ”Jag förstår varför det gör ont”

LÄS MER: Om sanningar och speglar

För lite mer än ett år sedan skrev Angelica Håkansson, 23, ett hyllningsbrev till sin CP-skadade lillebror. Brevet fick enorm respons och spred sig explosionsartat i alla möjliga sammanhang, både i Sverige och i Norge. Kort därefter blev hon även en uppskattad krönikör på Skaraborgs Läns Tidning, där hennes tankar och betraktelser fått och får stor spridning. Detta har lett till nya möjligheter för Angelica, som nyligen blev en del av föreningen Make A Change, där hon kommer att börja föreläsa kring utanförskap och att känna sig fel. För henne, är detta en dröm som går i uppfyllelse.

– Jag känner mig otroligt hedrad att en sådan fin förening med ett så viktigt syfte vill ha med mig, jag är oerhört tacksam, det har varit min dröm att kunna föreläsa och nå ut till ännu fler människor, berättar en märkbart rörd Angelica.

Make a change är en förening där syftet är att uppmärksamma mobbning och utanförskap med hjälp av olika metoder. Föreningen ska verka som en plattform för alla de krafter som vill arbeta för att motverka mobbning bland barn, ungdomar och vuxna i skola, förenings- och arbetsliv. Angelica Håkansson är numera en av de som går att boka som föreläsare med sin föreläsning "Jag förstår varför det gör ont". En 80 minuter lång föreläsning där hon vill prata naket, om självkänsla, ångest och att känna sig fel.

– Mycket handlar om det jag skriver i mina texter, och den röda tråden är brevet till min lillebror som ju är en slags början på allt jag skriver om. Det kommer handla om de osynliga krafter som påverkar oss, om normer, fördomar och bristande självkänsla. Sakar som formklipper oss, säger hon och fortsätter:

– Min lillebror fungerar som en förebild på det viset, han har inga fördomar och lever inte efter normen. Jag tror att vi kan lära oss mycket av honom och det pratar jag om i min föreläsning.

Angelica är behaglig att lyssna på. Hon är mild och har fötterna på jorden, samtidigt som något skört vilar över hennes axlar. Kanske är det någonting som finns kvar, från tiden då hon mådde som allra sämst.

Annons

– Det fanns en period i livet som jag inte visste om jag skulle klara av att ta mig igenom. Jag hade stark ångest och en känsla av att jag var helt fel. Jag tyckte att jag var ful och annorlunda. Jag var inte som man skulle vara och såg inte ut som man skulle, och hade en ständig rädsla att bli avvisad, berättar Angelica öppenhjärtigt om den svåra tiden.

Nu vill hon istället prata om det som var jobbigt, skapa en debatt och väcka tankar. Hon menar att många av oss idag går sönder inombords, vilket ligger till stor grund på det utanförskap man kan befinna sig i, eller den vacklande självbild som kanske hasar efter en.

– Det är livsviktigt att prata om detta. Målet är att starta en diskussion och få folk att prata och se. Jag vill att man ska veta att livet blir bättre, att det kan vända.

Idag är hon tacksam för den svåra tiden, eftersom hon idag kan använda det till något positivt, som till sin föreläsning och som grund i de texter hon skriver.

Ännu vet inte Angelica när den första föreläsningen blir, men hon väntar spänt på att få gå upp på scenen för allra första gången - med hopp om att beröra och träffa både nya och människor hon känner sedan innan.

– Jag hoppas att jag får träffa så många som möjligt, jag har kontakt med många av mina läsare på Facebook, så det skulle vara jättekul att få träffa dem, men jag hoppas också på att träffa nya härliga människor.

Angelica har höga ambitioner och tydliga mål för den närmsta tiden i samband med sina föreläsningar.

– Jag vill att de ska komma fram människor efteråt och berätta att de både har gråtit, skrattat och att de väckt nya känslor till liv. Jag vill tända eldar, det vore underbart, avslutar Angelica med ett snett leende.

Vill du läsa några av Angelicas texter? Här är ett urval.