Sättet att använda ny teknik i Skövde, där man simulerar ambulanssjukvård, har nyligen tilldelats det Prehospitala priset för sina insatser. I garaget står en avställd ambulans och i ett sparsamt inrett rum sitter diskreta kameror och bildprojektorer. Detta har Moderaterna fått upp ögonen för och därför var en mindre delegation med den nationella talespersonen i spetsen på plats för att lära sig mer.

Sjukvården blir allt viktigare i svensk politik och det märktes när flera ledande moderater var på plats vid ambulansstationen i Skövde: Riksdagsledamoten Sten Bergheden, förstanamnet till regionfullmäktige Charlotte Nordström och kommunalrådet Katarina Jonsson.

Annons

- Det är jätteviktigt att det finns möjligheter för kreativitet och utveckling inom sjukvården. Här har man med små medel lyckats åstadkomma något unikt i landet. Det är mycket imponerande, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

- Vi har byggt ett system vi kallar för certifiering där alla ska igenom varje år och där görs uppdrag i den här miljön. Detta är vår stora grej i utbildningarna, vårt paradnummer. Vi byter scenario på två minuter, säger Jonas Åsberg som är utbildningsledare vid ambulansstationen.

- Nu utvecklar vi en demonstrator tillsammans med Högskolan i Skövde som ska simulera hela den prehospitala vårdkedjan.

Under besöket fick politikerna även en dragning om ambulanssjukvården vid Skaraborgs Sjukhus i allmänhet och personalfrågor diskuterades särskilt.

- Vi har fler ambulanser här per invånare än vad man har i Göteborg, 16 dagtid och tolv nattetid, säger Magnus Danielsson, utbildningsledare vid Ambulansstationen. Därutöver har vi transportambulanser och andra fordon