Annons

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Kön för könskorrigering växer - men pengar saknas

Fler söker vård för könskorrigering och köerna växer. Men ett beslut att skjuta till resurser som behövs enligt en utredning har skjutits upp i fyra månader.
— Vi kan vara lite självkritiska, säger regionrådet Jonas Andersson (L).

Museijärnvägen rasar igen över byggplanerna

Föreningen Skara-Lundsbrunns järnvägar har många gånger kritiserat planerna på nya bostäder vid stationsområdet och tagit varje tillfälle till akt. Nu rasar de igen, denna gång över den reviderade detaljplanen som Skara kommun tagit fram.

Systemet och Ikea i topp i svenskarnas förtroende

När 2018 års förtroendebarometer presenteras ligger Systembolaget kvar i topp. På fjärde plats finns möbeljätten Ikea, som ökar i förtroende jämfört med förra året.

Efter skräckskadan – Knutsson funderar över fortsättning i Skara IK

Skara IK:s Anton Knutsson bröt båda vadbenen när lagets dröm om hockeytvåan försvann mot Mölndal. Nu funderar han över sitt nästa år som hockeyspelare.
– Jag säger varken ja eller nej just nu, säger han från sjuksängen.

Efter votering - alla program startar på Katedral

Inför hösten kommer alla program att ges på Katedralskolan - även de med bara fem elever i klasserna. Det blev resultatet efter votering i Barn- och utbildningsnämnden där M, C, KD, SD och MP röstade för att inte ha nollintagning på några av gymnasieprogrammen.

Elever på Viktoriaskolan vann mattetävling

Det går bra för eleverna på Viktoriaskolan i Skara. Matematik verkar verkligen vara deras grej. På torsdagen tog tre niondeklassare hem pokalen i mattetävlingen Pythagoras Quest.
- Vi är omåttligt stolta över eleverna som är så duktiga i matematik, säger matteläraren Maria Johansson.

Häktad för Skararån

Kioskinbrotten i Skara är på väg att klaras upp.
En 22-årig Skarabo häktades på onsdagen misstänkt för två kioskstölder och ett rån.
– Han rånade en person utanför Willys i Skara, konstaterar åklagaren Lars Johansson.

Jill Johnsson och Magnus Carlson till Sommarland live

Nu är den tredje konsertkvällen av Sommarland Live klar, och det är två av Sveriges största och mest folkkära artister som är bokade denna gång. Den 3 augusti bjuder de sina våra gäster på inga mindre än Jill Johnson och Magnus Carlson.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan