Under 2014 fick 24 personer i Tidaholm hjälp av brottsofferjourens verksamhet för brottsofferstöd. Under första halvåret på 2015 har man redan haft 21 hjälpsökande, vilket tyder på att det tycks bli betydligt fler i år.

Åtta personer fick under fjolåret hjälp av brottsofferjouren på grund av misshandel, fyra personer på grund av sexualbrott och ytterligare fyra gällande olaga hot.

Grövre brott

I år har det hittills rapporterats om sex personer som har sökt hjälp på grund av olaga hot, alltså två fler än under hela fjolåret. Brottsofferjouren har i Tidaholm i år även haft fyra hjälpsökande på grund av rån, fyra inbrott, ett våldtäktsfall och ett mordförsök.

Annons

— Typen av brott de hjälpsökande har fått hjälp för i år utmärker sig en aning jämfört med tidigare år, berättar Marina Nyquist som är samordnare på brottsofferjouren i Östra Skaraborg.

2015 är dock inget rekordår. Under 2013 hade man 49 hjälpsökande, vilket visar att antalet varierar kraftigt.

— Att vi hade få hjälpsökande 2014 behöver inte innebära att färre brott har begåtts, bara att färre har sökt hjälp hos brottsofferjouren. Vid fall rörande till exempel kvinnofridskränkning är det vanligt att man istället kontaktar kvinnojouren och detta hamnar därför inte i vår statistik, säger Marina.

615 totalt

I Östra Skaraborg hade man under fjolåret 615 hjälpsökande, varav 406 var kvinnor och 209 män. Bland både kvinnor och män var den vanligaste orsaken misshandel, följt av olaga hot och ofredande.

Skövde i topp

Skövde toppar listan över antal hjälpsökande per kommun med 211 personer, följt av Falköping med 152 och Mariestad med 59 personer.

Tidaholm hittar man först på sjätte plats med sina 24. Längst ned på listan hittar man bland annat Habo och Mullsjö där bara en person fick hjälp och även Skara, där man hade två hjälpsökande.