Jag älskar plockmat. Många små skålar med ”goa” grejer man får plocka till sig av.

Perfekt när man har gäster, det blir ett väldigt socialt sätt att äta på och alla tar vad de vill och tycker om.

Ost och chark är en familjefavorit, men den här veckan blir det tips på en av våra andra favoriter.

Tunt skuren rå lax som serveras i ett salladsblad med diverse grönsaker, röror och salsa.

Det finns så kallad salmalax att köpa i affären. Det är en lax som är styckad, och förpackad inom två timmar (enkelt förklarat) men man kam även köpa en bit ”vanlig” lax och frysa in den, detta för att eventuella parasiter skall dö. Det blir även väldigt lätt att skära i tunna skivor när den är frusen.

Annons

Här nedan följer lite tips på goda tillbehör till laxen, som serveras i ett litet salladsblad (little gem eller hjärtsallad)

Det är även gott att byta ut fisken mot kyckling eller fläskfärs som steks med spiskummin & paprika.

Avocadocreme

1 avokado

2 msk gräddfil

0,5 lime

0,5 vitlöksklyfta

färsk koriander

röd chili

salt

svartpeppar

Mosa ihop avokadon med gräddfil. Riv i lite vitlök, hackad koriander & chili. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad lime.

Bönchili med rostad majs:

1 burk svarta bönor

1 burk majs

1 liten rödlök

1 tsk rökt paprikapulver

2 salladslök

1 lime

1 msk chilisås

salt

Rosta majsen i en torr panna tills den får ordentligt med färg. Blanda med bönorna. Hacka rödlöken & skär salladslöken fint.

Bland saften av 1 lime med chilisås, paprikapulver & lite salt. Blanda ihop allt.

Picco de gallo:

2 tomater

1 silverlök

mycket färsk koriander

1-1,5 lime

röd chili

salt

svartpeppar

Skär tomat och lök i så små tärningar du kan. Låt tomaten rinna av i ett durkslag. Blanda ihop med limesaften, hackad koriander, salt & svartpeppar.

Sojadressing med ingefära och sesam:

1 dl soja

0,5 lime

2 tsk sesamolja

0,5 vitlöksklyfta

Ingefära ca 2-3 cm

Blanda ihop allt, rov i lite vitlök, en rejäl bit ingefära & pressad lime.

Följande grönsaker brukar också finnas på vår lax, fint/smått skuret.

Gurka

Mango

Salladslök

Avokado

Äpple

Paprika

Röd chili

Mat