Sofie Allert från Skövde fick upp intresset för alger 2014. Idag driver hon Swedish Algae Factory, ett av endast två företag i världen som forskar kring kiselalger och deras många användningsområden och egenskaper.

– Vi har bara börjat snudda på möjligheterna. Det finns otroligt många tillämpningsområden, berättar hon.

När företaget grundades 2014 gick tankarna kring att använda alger för att ta fram fordonsbränsle, men det har skett en hel del förändringar. Framförallt har man blivit mer och mer intresserad av de optiska egenskaperna i kiselalgernas skal. Just nu ligger därför företagets främsta fokus på att använda algerna till solpanelseffektivisering, UV-filter och hudvårdskosmetiska.

Men användningsområdena är många, och allt från kameror till medicinsk användning har föreslagits. Vissa förslag är mer dagsaktuella medan andra skulle behöva mer långsiktig forskning, men oavsett vilket så är Swedish Algae Factory ofta villiga att testa nya saker.

– Det gäller att vara opportunistisk, konstaterar Sofie.

Algerna på mikroskopnivå.
Foto: Swedish Algae Factory

Företaget har fått bidrag från EU, och nyligen kunde de starta upp en pilotanläggning för att odla algerna. Förhoppningarna är att snart kunna skala upp odlingen, eftersom det behövs för att kunna ta algerna till försäljning.

– De flesta aktörerna vi vänder oss till är väldigt stora, så för att de ska kunna köpa av oss behöver vi kunna leverera mer, förklarar Sofie.

Annons

Ett mål som företaget satte upp 2016 var att ha 100 algodlingar till år 2030, vilket fortfarande är förhoppningen. Men för Sofie mäts framgången främst i den miljönytta som de kan bidra med. Ett sätt de gör detta på är att produktionen faktiskt absorberar koldioxid, något som det lades vikt vid när Swedish Algae Factory tilldelades Industrins Pris 2018 vid Almedalen tidigare i sommar.

– Det känns väldigt kul att Teknikföretagen och de stora bolagen ser stor potential i vad vi gör, säger Sofie Allert.

Arbetet och forskningen har medfört en hel del utmaningar. Det är till exempel inte bara sättet att ta vara på algerna som måste undersökas, utan också själva odlingstekniken, eftersom odling av alger är någonting relativt nytt. Men Sofie har inte så mycket emot utmaningarna, även om hon ibland blir lite otålig och vill att det ska gå framåt snabbare.

– Man lyckas lösa det mesta bara man är envis nog, konstaterar hon, och berättar att hon har lärt sig väldigt mycket hittills under projektet.

När Swedish Algae Factory grundades hade Sofie stora förhoppningar om att det skulle lyckas, och var övertygad om att de måste finnas en marknad, men när hon idag ser på företaget kan hon ibland bli väldigt förvånad över vad hon har lyckats vara med och bygga.

– Det enda jag tänkte på då var hur jäkla kul det var och hur mycket jag brann för det, berättar hon.