Scenen utspelar sig på Form Wellness i Falköping där Ulla Hjelmare och Ingeborg Grönlund är flitiga besökare. Att de har uppnått en mogen ålder är inget som hindrar dem från att gå till gymmet. Tvärtom.

– Det är jätteskojigt att komma hit, och jag brukar gå och träna två gånger i veckan, berättar Ingeborg Grönlund.

Ofta blir det ett cirkelpass med Easyline där såväl styrka som kondition tränas. Varje dag - måndag till fredag - klockan tio erbjuder Form Wellness olika gruppträningspass för sina 60-plussare. Och de är många.

– Passen är väldigt välbesökta. Vi har i dagsläget 320 aktiva 60-plussare, berättar Lena Efraimsson som driver anläggningen tillsammans med systern Linda Efraimsson.

Rejäl genomkörare

Och det är ingen traditionell pensionärsgympa det handlar om. 60-plussarna får sig en rejäl genomkörare under träningspassen som varar i 45 minuter.

– Det utbudet vi erbjuder är i stort sett samma som i de andra grupperna. Det handlar inte om att sitta och plocka äpplen, försäkrar Lena Efraimsson.

Av totalt omkring 1 000 medlemmar står de lite äldre för en stor del av verksamheten på Form Wellness, och det är inte unikt. Allt fler som passerat 60-strecket vill hålla sig i form på gymmen, till övervägande del är de kvinnor. På Form Wellness är dock Ulla och Ingeborg äldst med sina 92 år.

– De är riktiga stålkvinnor, säger Lena Efraimsson.

Annons

– De har en otrolig inställning och är en förebild och inspiration för våra yngre medlemmar, säger Linda Efraimsson och berättar att alla som är 90 år eller äldre får fritt medlemskap livet ut.

Aktivt liv

Ulla Hjelmare har alltid varit en aktiv person och tränat har hon gjort så gott som hela livet, med lite uppehåll för barnafödande. Hon har simmat, fjällvandrat, gått skogspromenader och åkt mycket skidor både utför och på längden.

– Utförsåkning slutade jag med när jag var 60, men längdskidor åkte jag till jag var 82, berättar Ulla som också varit med i Sven-Olof Thomssons gymnastikgrupp på 1960-talet.

Nu är det stavgång som gäller, och så ett gympass i veckan där Ulla föredrar att träna individuellt.

– Kondition är en färskvara. Jag måste träna för att orka och för att må bra. Och har man börjat är det svårt att sluta, det blir ett behov, förklarar Ulla och berättar om hur endorfinerna frigörs när man rör på sig.

Aldrig för sent

Ingeborg Granlund började träna först för ett par år sedan, då var hon alltså nästan 90 år gammal.

Men hon har rört på sig på andra sätt och levt ett aktivt liv hemma på gården på landet där hon tagit hand om veden och skött trädgården.

– Då behövde jag inte gå och träna. Men när jag flyttade till lägenhet i stan kände jag att jag behövde något för att hålla igång, säger Ingeborg och berättar att hon också ville träna upp armen igen efter en skada.

Nu hanterar hon maskinerna på gymmet med självklarhet, och missar sällan de två gruppträningspassen hon går på varje vecka.

– Det är aldrig för sent att komma igång att träna, konstaterar Linda Efraimsson.