LÄS OCKSÅ: Avslöjar: Frisk i samtal med Skara HF

Lördagen den 23 april 2005 är en historisk dag i Skövdehandbollen. Det var första gången SM-finalerna skulle avgöras i en enda match. Varken IFK Skövde eller Skövde HF hade varit i final tidigare. Nu tog sig båda dit, till mäktiga Globen, med mängder av Skövdesupportrar i släptåg. Varken förr eller senare har vi på tidningen haft så många utsända på plats.

Skövde drabbades av handbollsfeber, som hade nått klimax om det blivit guld i stället för två snöpliga uddamålsförluster (23–24 mot Skuru följt av 26–27 mot Sävehof).

Två år senare var IFK i ny final (22–34 mot Hammarby).

För Skövde HF blev det här med SM-finaler en trevlig tradition. Sex raka finaler mellan åren 2005-10 slutade visserligen ”bara” med ett guld (-08).

Nu? IFK har inte varit i slutspel på fem år. Och HF har åkt ut i kvartsfinal fem av de sex senaste säsongerna.

Den dagen vi återigen får se ett Skövdelag i SM-final i handboll känns väldigt långt borta.

***

22 november 2017: IFK Skövde spelar hemma mot HK Malmö, förlorar med 32–37 och har bara vunnit en av de tio senaste matcherna. Jag står nere bakom ena målet och blickar upp mot de halvtomma läktarna. Den officiella publiksiffran är 1 073, frågan är om det den här onsdagskvällen ens är så många i Arena Skövde som tar drygt 2 500. Den andra halvleken har varit totalt avslagen. Det enda som hörs är den alldeles för höga musiken – som ibland till och med är på under pågående spel (!) – och en speaker som mer påminner om en kommentator (”Vilken läckerbit. Härligt”, ”Attans otur”, ”…där gör Malmö tyvärr 25–29”).

Det var inte en sådan här inramning som gjorde att jag en gång i tiden fastnade för att gå på IFK Skövdes matcher. Då var det gamla Idrottshallen i Skövde som gällde och man behövde vara på plats i god tid – dels för att vara säker på att få komma in, dels för att kunna se något på ståplats.

Det var svettigt, trångt, slitet – och charmigt.

Stormatcher flyttades till Billingehov, exempelvis Europacupfinalen 1998 mot tyska stjärnlaget TuS Nettelstedt, med bland andra Talant Duyshebaev. Matchen direktsändes i både tysk och dansk tv (det här var innan man kunde se var och varannan match hemma i tv-soffan). Hela 3 349 personer kom för att se hemmamatchen som IFK förlorade med 22–24. Tvåmålsförlust blev det också i returmötet.

Skövde fortsatte att göra bra ifrån sig i Europa, och gick 2004 hela vägen och vann Challange Cup. Lagkapten Mattias Gustafsson fick höja bucklan hemma i Arena Skövde efter finalseger mot franska Dunkerque.

Annons

Det närmaste IFK Skövde kommer Europa nu är bortamatcherna i Skåne, som i Lund nu på fredagskvällen.

***

När jag tänker på IFK Skövde tänker jag på alla de profiler som har spelat där och som publiken tagit till sig: Vegard Samdahl, Pelle Linders, Jerker Nyman, Johan Green, Mats Ljungkvist, Marcus Wallgren, Johan Sjöstrand, Dawid Nilsson…ja, listan kan göras lång.

Detsamma med HF: Linnea Torstensson, Madeleine Grundström, Anna-Maria Johansson, Angelica Wallén...

När jag kollar på dagens lag är det inte i närheten av samma lyster och dragningskraft.

***

Att Skövde HF efter 23 år med Magnus Frisk vill ha en ny tränare är inte konstigt. Det kanske snarare borde ha skett redan för några år sedan. Men när man väl hade tagit beslutet borde det ha kommunicerats bättre, internt och externt. Frisk hade förtjänat ett värdigare slut efter allt han gjort för den föreningen.

Vem som ersätter? Mitt tips är Jerker Nyman, som tränat klubbens A-flickor i fem år.

Peter Johansson, som tränar farmarlaget Somby, sägs dock vara en mer kompetent tränare.

Två bubblare: 1) Per Johansson, förre förbundskaptenen som den här säsongen tränar SHE-kollegan Boden. 2) Christer "CK" Karlsson, som samma vecka som Frisk-beskedet kom meddelade att han slutar som tränare i norska Fredrikstad efter säsongen. Dock tror jag han flyttar hem till Göteborg.

Nyligen gick också IFK Skövde ut med att man inte kommer förlänga med sin tränare, Patrik Liljestrand. Magnus Frisk har fått frågan av IFK förr och är säkert med i diskussionerna nu också.

En annan tänkbar ersättare är Mats Ljungkvist, mångårige IFK-spelaren som nu är med runt både U- och juniorlaget.

Både Skövde HF och IFK Skövde har satt upp en vision fem år framåt i tiden, 2022.

Visst, det låter bra, men jag tror – tyvärr – aldrig Skövdehandbollen kommer att bli lika framgångsrik som den en gång i tiden var.