Louise Arvidsson låter som en storasyster på skolgården som ska försvara sin lillebror Åke Bonnier. Jag tror att Åke Bonnier skulle klara av att skriva ”svar på tal” utan storasysters hjälp!

Relaterat: Insändare: Påhoppet på Åke Bonnier

Jag ska inte raljera längre. Men förslaget om förbud är dumt. Hur ska lagen utformas? Hur ska den följas? Vad är påföljden? ”Nazism” är ett nedsättande begrepp för nationalsocialism. Ingen i Sverige kallar sig för nazist. Ska lagen gälla bara nationalsocialister eller ska även fascister inkluderas? I Spanien kallades Francos ideologi för nationalsyndikalism. Får man vara nationalsyndikalist för Louise? I Sverige under 1930- och 1940-talet var det mest framgångsrika nationella partiet Sveriges Nationella förbund. De beskrev sin ideologi som ”nationell socialism”. Med ett blanksteg kan man alltså undgå förbudet mot nazism.

Symbolförbudet vi har idag slår ju inte mot nationalsocialisterna utan mot diverse hedniska samfund som använder runor som religiösa symboler och en indisk bekant till mig kommenterade lite syrligt att förbudet mot att använda hakkorset främst drabbar hinduer.

Så Åke Bonniers förslag är dumt. För en tid sedan kritiserade undertecknad Alternativ för Sverige och Alt-högern. Då blandade sig inte Åkes storasyster sig i debatten.

Slutord, jag hävdar att Åke Bonnier bara vill synas i media för att visa att svenska kyrkan fortfarande finns. Nu ska Markuskyrkan i Skövde rivas och enligt kyrkan tog hela 9 115 personer och lämnade detta samfund. Det är därför Åke vill synas, hans samfund är i kris!

Annons

Henrik Andersson

LÄS MER: Insändare: Åke vill bara synas i media

Så här svarar Åke Bonnier

Henrik Andersson har rätt i att Svenska kyrkan vill synas i kampen mot odemokratiska krafter i vårt samhälle. Problemet är snarare att inte fler vill synas i det arbetet.

Däremot har detta inget att göra med min person eller med Svenska kyrkans medlemsutveckling. Det handlar i stället om en djup övertygelse om alla människors lika värde, både i relation till varandra och inför Gud vår skapare.

Henrik Andersson ägnar mycket utrymme åt ord och beteckningar. Det är att försöka blanda bort korten. För frågan handlar om ideologi, och om de handlingar som denna leder till.

Relaterat: Biskopen vill förbjuda nazism

Jag är inte ensam om att vilja förbjuda nazismen. Sverige får regelbundet kritik av FN för att vi inte infört ett sådant förbud. Ett sådant krävs nämligen enligt organisationens rasdiskrimineringskonvention som antogs i vårt land 1971, men som inte fullt utomsatts i lag.

Sverige har förbjudit en del av rasismens och nazismens yttringar. Det finns skäl att fortsätta det arbetet och uppfylla FN-konventionen. Det skulle hedra både människovärdet och demokratin och ligger dessutom helt i linje med det som är Jesu grundläggande budskap!

Åke Bonnier, biskop i Skara stift