Tomteparaden i Skara är alltid en folkfest oavsett väder. Så när det på söndagen var dags för 2015 års parad var det fullt av folk längs gatorna i Skara. Det handlade om tusentals personer.

Kortegeväg för Tomteparaden var Skolgatan-Järnvägsgatan-Skaraborgsgatan-Marumsgatan (två varv).

Föreningar, företag, skolor och privatpersoner gick i tomteparaden som arrangeras av Lions Club Skara. Vem som helst kan gå i tomteparaden. De enda kraven som Lions har är att deltagarna ska ha någon form av julklädsel och att det ska vara opolitiskt.

Tomtar, hästar, hundar och bilar (exempelvis amerikanska veteranbilar från Skaraklubben Street stars cruisers) fanns i tomteparaden tillsammans med bland annat den gamla brandbilen från Räddningstjänsten och de gigantiska julsakerna – som halmbocken, pepparkakshuset, snögubben och julstjärnan – från Lions som är med i paraden varje år.

— Vi börjar i september med att se över de saker vi har. Sedan är det ett löpande arbete egentligen fram till tomteparaden, berättade Anders Jern, tomteparadsansvarig i Lions Club Skara, inför paraden.

Några av de andra inslagen i årets tomteparad var Uddetorps stalldrängar, Skara Musikskola (satt i vagnar och spelade julmusik) och barn och ungdomar från IK Gandvik.

Årets tomteparad blev längre än väntat – cirka 600 meter. Det är därmed den längsta tomteparaden i Skara på senare år. Tomteparaden har de senaste åren varit runt 500 meter.

Annons

Det hände mycket under årets skyltsöndag i Skara. Förutom öppna butiker och julmarknad bjöds det bland annat på musikunderhållning, trolleri, isskulpturer, julklappspromenad, ponnytrav och Barnens jul i Olins park.

Vädret var inte det bästa denna första advent. Regnet i början av dagen skrämde förmodligen bort en del besökare som tänkt gå på skyltsöndagen. Det blev dock uppehållsväder under större delen av eftermiddagen.

— Vädret är inget man kan göra något åt. Det är lite tråkigt att det är mindre folk på stan. Sedan är jag övertygad om att det kommer ut mer till tomteparaden, kommenterade Peter Gustavsson, projektledare på arrangerande Mega.

Gustavssons prognos stämde. Det blev mer och mer folk på stan under eftermiddagen.

Besökarna kunde bland annat njuta av dragspelsmusik och trolleri av Mr Berger och Gycklaren Ann, som gick runt och uppträdde på olika platser i centrum. Mr Berger och Gycklaren Ann heter egentligen Folke och Ann-Marie Högberg och kommer från Halland.

Julmusik framfördes även av Our home i Olins park och av Johan Karlsson på Hötorget. Dessa unga artister studerar annars på Music and production i Skara.

Isskulptören Lennart Landh var på plats på skyltsöndagen i Skara för tredje året i rad. Han gjorde en stor istomte på Marumsgatan.

Hur länge står den sig tror du?

— Någon dag eller två, bedömde Landh som också gjorde namnskyltar i is till barnen.

För barnen var det också Barnens jul i Olins park, där det bland annat var godisregn och så var tomten på plats och delade ut julklappar.