IAC tillverkar plastdetaljer till bilinredningar och de största kunderna är Volvo Cars, Volvo Trucks och Scania. Företag som just nu går väldigt bra.

– Vi söker truckförare och operatörer till vår fabrik i Skara och har svårt att hitta personal, säger Niina Stenander, HR-chef.

– På två år så har vi ökat med 150 anställda, och vi ser att som läget är nu skulle vi kunna anställa ytterligare ett antal.

På fabriken i Skara är 465 personer anställda plus att man har ett 50-tal inhyrda från bemanningsföretag.

– Vi ser mest till de personliga egenskaperna och har inte jättehöga krav på utbildningsgrad hos de sökande. Truckförarna måste naturligtvis ha truckkort, men i övrigt söker vi noggranna och flexibla personer med känsla för industri, säger Niina Stenander.

Annons

Enligt Niina är arbetslösheten i området Skara, Götene, Lidköping och Skövde 6,7 procent, men på IAC har man ändå svårt att få sökande till jobben.

Varför är det så få som söker jobb hos er?

– Det finns trender i vad man söker för jobb och vad man är intresserad av. Kanske tror dagens ungdom att det är oattraktivt att jobba inom industrin, men vi är högautomatiserade, mycket av arbetet går ut på att bevaka och göra kvalitetsbedömningar, säger Niina Stenander.

IAC finns på tre orter i Sverige: Skara, Färgelanda och Göteborg. Medelåldern på de anställda i Skara är 38 år och enligt Niina kan alla mellan 18 år och pensionen söka jobb hos dem.

– Inför hösten ser vi volymökningar och kommer att behöva anställa ännu fler. Vi ser utmaningar redan idag och har tagit hjälp av rekryteringsföretag som även de har svårt att hitta personal.

– Det är ju kul att det går bra, men det kommer att innebära ytterligare rekryteringsutmaningar.

Vad händer om ni inte hittar personal?

– På kort sikt har vi löst det med övertid för den befintliga personalen. Men på längre sikt kan det bli problem.

– Vi för dialog med Arbetsförmedlingen och kommunen för att försöka sätta ihop ett utbildningspaket, men det är långsamma processer. Vi behöver anställa nu, säger Niina Stenander.