På en stenmur sitter två kvinnor med masker över ögonen. Den ena har en mintgrön klänning, den andra en svart. Den ena med en hög fjäder i håret, den andra i en stor, vit peruk. En bit därifrån står tre karoliner i blågula uniformer och gevär och vaktar ingången till Kråks herrgård.

Karolinerna vaktade ingången. De bestod av Anders Siberg, Tage Tuvheden och Daniel Johansson från Skaraborgs historiska infanteriregemente.
Foto: Emil Dahlin

Det handlar inte om en filminspelning – utan om en tidsresa.

Och den resan gick ungefär 300 år tillbaka när det under fredagen arrangerades maskeradbal med 1700-talstema.

– Det kommer att hända mycket den här kvällen, berättar Hanna Eklöf som är program- och utställningsintendent på Västergötlands museum – klädd i en rödvit klänning, svart mask och blond peruk.

– Det kommer att bli Bellman-konserter och så har vi en stor 1700-talsmiddag med gamla recept. Sedan är det här ju en bal så det kommer att bli mycket dans. Vi har en danspedagog här från Norge som kommer att lära ut stegen. Sedan blir det dans hela kvällen till levande barockmusik.

Vad hoppas du att besökarna får ut av den här kvällen?

– Jag hoppas att det blir en tidsresa. Att de får en nästan svindlande upplevelse som verkligen känns som 1700-tal. Sedan är det också roligt att Kråks får leva upp så här.

Hanna Eklöf från Västergötlands museum. Här tillsammans med Fredrik Brockhagen.
Foto: Emil Dahlin

Totalt var det 100 gäster den här kvällen. Några var inbjudna, många hade köpt biljetter – och alla hade gått in för uppgiften. Det var vackra klänningar, stiliga västar, höga peruker, raka ryggar, noggrant smink och fantastiska masker.

Annons

En av alla som hade klätt upp sig var Johan Frick, kulturutvecklare i Skara kommun.

– Det är underbart att vara i den här miljön och med besökare som verkligen har gått in för att klä upp sig. Jag ser fram emot en väldigt trevlig kväll, säger Johan som hade hatt, väst, kavaj och krås på sig den här kvällen.

Johan Frick, kulturutvecklare i Skara.
Foto: Emil Dahlin

Han tycker att det här är ett perfekt sätt att avsluta 1700-talsveckan på.

– Hela veckan har varit väldigt lyckad. Vi har haft olika föredrag om bland annat trädgårdshistorik och så hade vi ju Axel von Fersens charmskola. Det här blir en perfekt final med dans, mat och så sedan en konsert i domkyrkan.

Det här var andra året som Skara kommun, Västergötlands museum och Göteborg baroque arrangerade den här maskeradbalen. Det kan bli fler gånger framöver.

– Jag hoppas att vi kommer att fortsätta med det här även nästa år. Det här var ju andra året och det känns som att vi har påbörjat något och att det finns ett intresse för det här, säger Johan Frick.