– På måndag kommer jag att få stå inför ett hav av förväntansfulla nya studenter och hälsa dem välkomna till Högskolan i Skövde. När jag står där brukar jag känna att det är precis det här som Högskolan i Skövde är till för. Vi ska utbilda människor, hjälpa dem att följa sina drömmar och bli starka medborgare som utvecklar vårt samhälle. Första dagen på höstterminen brukar därför alltid vara en otroligt rolig arbetsdag, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.

Faddrar är viktiga värdar

Ungefär 1 800 nya programstudenter börjar nu sin studietid på Högskolan. Mycket är nytt för många. Som tur är finns det folk som har koll. Centralgestalter är inte minst Högskolans 200 studentfaddrar, berättar Ellinor Almlöv, som tillsammans med kollegan Maria Carlstedt är Högskolans introduktionssamordnare.

– Faddrarna är väldigt viktiga för hela introduktionen. De har koll på vad som händer och står för en stor del av värdskapet under de här veckorna. Inte minst när det kommer till det sociala livet, som förstås är en stor grej när man är ny i en stad.

Alla studenter – såväl nya som återvändande studenter – ska känna sig välkomna och trygga. Förberedelserna har pågått ett tag. Nu är även detaljerna på plats.

– Under våren har alla faddrar fått utbildning. Häromdagen fick de också sina gröna faddertröjor, som de känns igen i, säger Ellinor Almlöv, vidare.Aktiviteter från både Högskolan och Studentkåren.

Annons

Under de första veckorna arrangerar Högskolan i Skövde flera aktiviteter. Under onsdagen är det välkomstmässa, där flera utställande företag medverkar, och fredagen den 7 september är det dags för traditionsenlig tävling i Boulogner. I år gör studenterna upp i ett ärofyllt lådbilsrace.

Studentkåren i Skövde, och studentföreningarna, har också evenemang som ska ge de nya studenterna en bra start.

– Det är ett bra sätt att lära känna studentkulturen och nya människor. Det blir roliga lekar och peppigt rakt igenom, säger Studentkårens introgeneral Gabby Önnestam.