AnnonsDestination Östersund

Allt fler skaraborgare hittar till sommarpärlan - barnfamiljen hyllar Östersund

Jämtlands huvudstad har i århundraden lockat besökare. Den speciella mixen av stad, sjö och fjäll lockar turister från både när och fjärran.

Destination Östersund menar att intresset för Östersund som sommardestination har ökat markant de senaste åren - och till stor del kommer besökarna från Mälardalen och Skaraborg.

Vi har träffat barnfamiljen Lindnord, som är återkommande besökare och uppskattar Östersund både på sommaren och vintern.

Familjen Lindnord, som bor i Örnsköldsvik, besöker Östersund både på sommaren och vintern. De menar att staden är perfekt för både små och stora äventyr. Bland annat har de provat på att hyra supar vid Sjötorget i Badhusparken.

Familjen Lindnord, består av mamma Helena och pappa Mikael, samt barnen Thor och Philippa. Intresset för äventyr och friluftsliv är stort och en vanlig vecka är det många aktiviteter på schemat. Skidåkning, hockey, ridning och fotboll är bara några av barnens intressen. Utöver det försöker man också hinna med små äventyr i vardagen.

– Det handlar inte om storleken på äventyret, det viktiga är att man gör något. Det kan räcka med att göra upp en brasa och grilla korv. Det är resan dit som är det viktiga, säger Helena.

Från aktiviteter och evenemang till boende och restaurangutbud - läs mer på Visit Östersunds hemsida

Så sent som 2019 utsågs Östersund till "Årets Stadskärna" i Sverige, inte minst för stadens breda utbud av aktiviteter, affärer och verksamheter som riktar sig till hela familjen.

Östersund är en favorit när det kommer till semestrar och kombinationen av både riktig vinter och riktig sommar, tillsammans med ett restaurangutbud på storstadsnivå, aktiviteter för hela familjen som också är passar de flesta plånböcker och närheten till naturen, gör att familjen gärna återkommer.

– Vi brukar packa bilen full när vi åker till Östersund och sen vet vi att det finns massor att göra. Det unika med Östersund är att du samma dag både kan hinna med ett besök på Historieland, göra en kajakutflykt på Storsjön, äta på en mysig restaurang och sen avsluta med klättring på Frösöberget mitt i stan. Den möjligheten finns inte på så många andra ställen, säger Mikael.

Här hittar du boendealternativ för alla smaker och behov

Familjen Lindnord har bland annat testat på klättring på Frösöberget, som erbjuder drygt hundra leder i olika svårighetsgrader.

Familjen berättar att den senaste sommarsemestern i Östersund bjöd på mängder av speciella ögonblick. Kajakpaddling på vackra Locknesjön med sitt gröna vatten var en favorit och även cyklingen på små stigar omkring Frösön och kajakturen runt Andersön.

– Vi paddlade i solnedgången med utsikt över Bydalsfjällen och den vyn var svårslagen. En kväll åkte vi också till Bynäset och badade. Barnen hittade några stenar som de tyckte påminde om en drakrygg och där drömde de sig bort och lekte att det var Storsjöodjuret. Det är sånt som de minns, de små ögonblicken, säger Helena.

Från Storsjöyran och Östersunds Cykelfest till O-ringen MTBO och St Olavsloppet - här hittar du sommarens evenemang i Östersund

Att se natursköna Östersund och Frösön, med omnjed, från en kajak kan vara en riktig höjdare. "Vackra Locknesjön med sitt gröna vatten var en favorit", menar Helena Lindnord.

Elisabeth Richardsson på Destination Östersund berättar att intresset för Östersund som sommardestination har ökat de senaste åren. I fjol var man tillbaka på liknande besöksantal som under rekordåret 2019 och i år hoppas man att intresset för att semestra i Östersund håller i sig. Destination Östersund ser i sin statistik att antalet besökare från just Mälardalen och Skaraborg ökar.

– Förra sommaren var egentligen bättre än 2019 och i år ser vi att det är högt tryck på vår webb. Det visar på att det finns ett stort intresse för Östersund. Den speciella kombinationen vi har av både stad, sjö och fjäll lockar många, säger Elisabeth.

Här hittar du inspiration och tips på mat, lokalt öl, restauranger och lokala råvaror i Östersund

Östersund erbjuder ett brett restaurangutbud för alla plånböcker och smaker. Inte minst mat restauranger med fokus på mat lagad med lokala råvaror från länet.

Östersund ligger också högt upp i rankingen vad gäller värdskap och bemötande och många besökare rekommenderar både släkt och vänner att åka hit. På Destinationsbolaget ser man också en ökad efterfrågan på att resa hållbart och där finns både SJ och Snälltåget som resealternativ.

Här finns användbar information för dig som reser till Östersund med tåg, bil eller flyg

Östersund erbjuder familjevänliga attraktioner, roliga utflykter, sevärdheter, nöjen och andra aktiviteter för barnfamiljer - det kan inte minst familjen Lindnord tipsa om. Museianläggningen Jamtli är exempelvis väl värd ett besök.

Tillgängligheten är något som familjen Lindnord uppskattar. Även det stora utbudet av aktiviteter mitt inne i staden och att det finns något för hela familjen.

– Vi provade wakeboard i Surfbukten och det var jättehäftigt. Jag tycker att Östersund har hittat en bra nivå där alla kan samsas. Du hittar både kajaker och vattenskotrar på Storsjön. Sedan behöver man inte heller spendera en massa pengar för att få uppleva äventyr. Östersund är ingen dyr destination. Det som är extra kul är hur man använder Storsjön och isen. Det känns som att alla åker skridskor på Medvinden under vintern och Vinterparken har blivit en naturlig samlingsplats. Östersund är också en otroligt mysig stad där man lyckats med att bevara stadskärnan. Det är verkligen en storstad i miniatyr, säger Mikael.

Östersunds erbjuder både små mysiga butiker och även de kända kedjevaruhusen - läs mer om shoppingen här

Familjen Lindnord utforskar Östersund bit för bit, inte minst genom att vandra och göra äventyrliga utflykter. Självklart finns fjällen alltid nära.

Familjen Lindnord har också några konkreta tips till andra barnfamiljer som ska besöka Östersund.

– Ett besök i Surfbukten är ett måste på sommaren. Även skridskor på Medvinden på vintern och cykling både på stigar och vägar runt om i staden och på Frösön. Sedan gillade barnen Jamtli, så dit vill vi igen. Det finns mycket att upptäcka där.

Inbäddat innehåll

Östersund - ett mecka för friluftsliv

Östersund är en fantastisk plats för friluftsliv, särskilt under sommarmånaderna. Här följer tio tips och aktiviteter att prova på.

● Vandring: Östersund har många vackra vandringsleder som tar dig genom skogar, fjäll och över vattendrag. Du kan prova på populära leder som Storsjöleden och klassiska S:t Olavsleden, världens nordligaste Pilgrimsled. Läs mer om vandringsleder och populära vandringsutflykter i naturen här.

● Fiske: Det finns gott om möjligheter att fiska i Östersunds omgivningar. Du kan prova på att fiska i Storsjön eller i någon av de mindre sjöarna i området. Här kan du läsa mer om fiske i Östersund.

● Springa: Området kring Östersund bjuder på massor av möjligheter för den som vill löpträna eller utöva trailrunning, oavsett om man är elitmotionär eller vill träna med hela familjen. Här finns en guide över fina löprundor.

● Klättra: I Östersund kan du utöva sporten utan att ens behöva lämna staden. På Frösöberget har det klättrats i över 70 år och idag erbjuds här drygt hundra leder i olika svårighetsgrad. Läs mer om klättring i Östersund här.

● Cykling: Om du gillar att cykla så finns det många fina cykelvägar i området. Du kan cykla längs med Storsjön eller prova på någon av de mer utmanande cykellederna i området. Därtill erbjuder Gutavsbergsbacken flera downhill-banor, som både riktar sig till nybörjade och experter. För de minsta finns även en rolig pumptrackbana på Frösön. Här finns en guide om cykling i Östersund.

● Vattensport: Östersund och Storsjön, Sveriges femte största sjö, erbjuder riktigt bra förhållanden för vattensport tack vare blåsten från fjällen - inte minst wakeboard, kite och surfning. Läs mer här.

● Kajak- och kanotpaddling: Att paddla kanot, sup och kajak och uppleva sjöar och vattendrag med paddel i handen ger en alldeles speciell närhet till vatten och natur. Du kan paddla längs med Storsjön eller prova på någon av de mindre sjöarna i området. Östersund har flera företag som erbjuder kajakuthyrning. Läs mer mer kajak- och kanotpaddling här.

● Golf: Östersund med omnejd har några av Sveriges bästa och vackraste banor, belägna naturskönt vid sjöar, på öar och i lantlig miljö - inte minst Östersund Frösö Golfklubb, som är en av Sveriges vackraste belägna banor. Här kan du läsa mer om golfutbudet i Östersund.

● Bad: Östersund ligger vid Sveriges femte största sjö och här finns många härliga badplatser, både för den som söker strandhäng och för den som hellre vill doppa fötterna i en pool. Här finns ett flertal tips på fina badplatser.

● Besök Jamtli: Jamtli är tre museum i ett; friluftsmuseum, kulturhistoriska utställningar och konst. Där du kan uppleva hur det var att leva i Jämtland under förra seklet. På Jamtli kan du bland annat gå runt och titta på gamla byggnader, delta i olika aktiviteter och hälsa på diverse djur. På Jamtli finns något att se och göra för alla. Läs mer om Jamtli här.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av SkLTs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan