Annons

Annons

Annons

Insändare
Vargen inte nödvändig för ekologisk balans

Kommentar till insändaren från Thomas Ivung i VB 31/5.

Människan klarar sig utan den ekologiska balansen som vargen ger.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vargen - omstritt djur.

Annons

LÄS MER: Vargen ger oss ekologisk balans i naturen.

Människan har i hundratals år försökt att skapa en tillvaro där vi utvecklat metoder att sköta djur, natur och skog. Men har vi lyckats, där är det olika uppfattningar beroende på bland annat om du lever av det djur och skogen ger, om du är privat ägare, eller "fritidsbonde" med ett helhetstänk där olika skötselmetoder och rätt beslut ofta ger resultat.

Annons

Annons

Eller så är man inte “bred” i sitt tänk och har särintressen runt fåglar, jakt, vilda djur, rovdjur, våtmarker, skyddsvärda växter, fisk osv. Då blir det ofta intressekonflikter.

Genomgående vid motsättningar, vad som är rätt eller fel, beslutas i sista änden av människor i beslutande ställning. Att då som Ivung anser, låta vargen ta uppgiften som naturens ansvarskännande individ för ekologisk balans är inget annat än att försvara ett smalt särintresse.

I sammanhanget ifrågasätter jag om personer i beslutande ställning tar rätt beslut. Skyddsjakt är inte första valet där vargar attackerat tamdjur och där djurägare överväger att sluta med boskap. Vilka följder blir det, just där sätts helhetstänket på prov.

Ivung tar upp att jägare är missnöjda över brist på älg. Det beror på vem man frågar, om jägaren har växande skog eller är "trottoar jägare". Även här bestämmer människan som förvaltare på gott och ont.

Att samtidigt ta hänsyn till ett snabbt ökande antal vargar gör det svårt. Vi är i början på en ny fas för landsbygdens utveckling.

Det blir min slutkommentar och jag säger som Sverker Olofsson i Plus, “ Ska det va såhär?”

Ingemar Göthberg, landsbygdsbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan