Annons

Annons

Annons

Arbetsmiljön på Katedralskolan

Insändare
Replik: ”Vad kostar det lärarna?”

En lärare på Katedralskolan har skrivit ett svar till Ted Ek angående debatten om arbetsmiljön på Katedralskolan.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Josefine Hektor

Annons

LÄS ÄVEN: Tråkig sommaravslutning på min första nämndstermin

Kära Ted, Vad tråkigt för dig att det blev en tråkig avslutning på din första nämndstermin. Det var inte alls min mening att det skulle bli tråkigt för dig. Finns det något jag skulle gjort annorlunda så att det hade blivit ett roligare avslut för dig? Hör gärna av dig i så fall! Men föreställ dig Ted att det kanske också är tråkigt för någon annan? Kanske lärarna som hoppades få prata med dig under det extra nämndmötet också tyckte det var tråkigt?

Om du hade röstat JA för att de skulle få vara delaktiga på mötet hade ni ju haft en gemensam nämnare; det tråkiga. För det är tråkigt. Tråkigt, jobbigt, ledsamt, frustrerande, oroande, hjärtskärande, tumultartat, ångestladdat och mer därtill att vara lärare på Katedralskolan just nu. Men jag förstår att det är mer bekvämt för dig att lyssna till en rapport om arbetsmiljön som säger att viss personal tycker det är bra och viss personal tycker det är dåligt och vissa tycker ingenting. För den rapporten visar att det är tillräckligt med det ni redan gör. Och då slipper du få en tråkig avslutning.

Annons

Annons

Men precis som du skriver är ditt uppdrag, bland annat, att göra arbetsgivaren attraktiv för personal. Hur går det med det uppdraget? Om du inte är villig att samtala med personal om hur det är eller vad som gör en arbetsgivare attraktiv, hur ska du då veta?

Det är enkelt och bekvämt att avvisa lärarna som var utanför nämndmötet som ”missnöjd personal” och som du nyttjar som slagträ för att visa på oppositionens så kallade rättshaveri. Men de lärarna, människorna, som var där utanför ser inte detta som ett rättshaveri utan snarare som en räddning. En möjlighet att få påverka så att det framtida arbetet och arbetsmiljön skall fungera bättre. För att ingen annan ska behöva bli behandlad på liknande sätt framöver.

Katedralskolan är en skola som genomgått en stor förändring under många år. Det borde ligga i ditt intresse, som nyvald i BUN, eller dig som ny chef inom skolan att lyssna på de lärare som har en stor erfarenhet av skolan. Men när du avvisar de här lärarna och omöjliggör deras chans att påverka kommer de inte att försöka igen. Då har de redan tappat hoppet och en stor kompetens går förlorad. Och om du fortsätter på detta vis kommer du definitivt få ett roligare avslut på din nästa nämndstermin; men vad kostar det lärarna?

En lärare på Katedralskolan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan