Annons

Annons

Annons

Arbetsmiljön på Katedralskolan

Insändare
Slutreplik: ”Där skiljer vi oss åt”

Jag föredrar en vänlig ton i det politiska samtalet, även när man tycker olika. Där skiljer vi oss åt, skriver insändarskribenten i sin slutreplik.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Julia Kråklind

Annons

LÄS ÄVEN: Replik: Förändring på Katedralskolan – från Ord till Handling

Du och jag skiljer oss också åt i uppfattningen om hur vi som politiker styr skolans verksamhet effektivt (och vad som ger motsatt effekt). Min ståndpunkt är att vi ska ge förutsättningar för att verksamheterna ska nå sina mål, och ge det stöd verksamheten efterfrågar när de möter utmaningar. Det har nämnden gjort i frågan om arbetsmiljön på Katedral, och det hoppas jag att vi kommer att fortsätta göra.

För att få en bild av vad som behövs har vi en hel förvaltnings resurser till vårt förfogande. Vi har en HR-funktion tillgänglig att ta stöd av, vi har kunniga chefer på flera nivåer och vi har kloka och engagerade medarbetare i verksamheten. Vi har även våra fackliga organisationer, som personalens företrädare; alla till vårt stöd för att fatta kloka beslut. Och genom uppdrag till förvaltningschefen har vi fått återkommande, mångfacetterade, rapporter hur situationen på Katedral upplevs av flera olika parter, i jämförelse med andra skolor, och över tid. Så nog har vi fått en tydlig bild att besluta utifrån, och vi har fått en handlingsplan presenterad för arbetet framåt.

Annons

Annons

Ni behöver respektera att det finns en struktur för hur vi arbetar

Att då som politiker kliva hela vägen förbi vår kår av professionella medarbetare, ned till golvet, vår kärnverksamhet, blunda för de omfattande sammanställningar som redovisats för oss, och börja orda om att ”garantera rättvisa”. Alltså. Kanske är ert syfte inte att skapa kaos, men det är tveklöst resultatet.

För, och det är min viktigaste poäng: Ni behöver respektera att det finns en struktur för hur vi arbetar. Vad vi vill uppnå är en politikerfråga, hur vi ska göra det en verksamhetsfråga. Verkligen grundläggande kunskap för att styra som politiker. Vi detaljstyr inte. Vi ger kärnverksamheten arbetsro. Vi hänger absolut inte ut medarbetare. Väldigt grundläggande saker.

Katedralskolan ligger oss alla i nämnden varmt om hjärtat, och det går inte överskatta vikten som skolan spelar i Skara kommun. Därför är viktigt att vi ger den de bästa av förutsättningar, och det gör vi genom att ta ansvar på den nivå vi ska ta ansvar på. Precis som politiker i resten av Sverige.

Av den anledningen kommer jag inte heller ta en vidare diskussion i insändarform.

Ted Ek, ersättare för Centerpartiet i Barn- och utbildningsnämnden i Skara

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan