Annons

Annons

Annons

Skaraborgs sjukhus

Insändare
Nedskärningar på BUP är ett svek mot Skaraborgs unga

I ett förslag till styrelsen för Skaraborgs sjukhus så föreslås det att BUP-mottagningarna i Mariestad, Lidköping och Falköping läggs ned för att skära ned på kostnaderna. Förslaget innebär att Skaraborg endast ska ha en BUP-mottagning i Skövde.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Josefin Berntsson

Annons

Läs även: Här är sparförslaget

Under 2022 fick mottagningarna i Mariestad, Lidköping och Falköping tillsammans cirka 12 000 besök av unga som behövde hjälp. I en tid med ökande psykisk ohälsa är det inte en lösning att flytta hjälpen längre ifrån våra unga som mår dåligt, det måste snarare bli mer tillgängligt. Skaraborgs ungdomar förtjänar bättre.

Annons

Annons

Västra Götaland har bland de längsta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin i hela Sverige. Om S, V och MP nu går vidare med att lägga ner tre av fyra mottagningar är ett enormt svek mot alla unga som runt om i Skaraborg varje dag lider av psykisk ohälsa.

En nära psykiatrivård är viktig både för att unga som redan har problem i sin vardag inte ska mötas av en ännu större tröskel än vad som redan finns för att söka hjälp. Besparingarna på välfärdens kärnuppgifter kan ställas mot andra stora utgifter i regionen.

Det är provocerande att det i regionen läggs över en miljard kronor på kultur samtidigt som vi måste lägga ner BUP i tre av fyra städer i Skaraborg för att spara in pengar. Det är inte en politisk prioritering som imponerar hos unga eller oss i moderata ungdomsförbundet.

Jonathan Kahrs

Distriktsordförande MUF Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan