Annons

Annons

Annons

Vargar

Insändare
Vargen ger oss ekologisk balans i naturen

Vargen ger oss en ekologisk balans i naturen. Så svarar Svenska Rovdjursföreningen Småland Thomas Ivung tidigare inlägg i vargdebatten.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Benjamin Möller

Annons

Ingemar Göthberg svarar på min replik till Tobias Andersson (SD) att jag inte tänker i helhet.

Göthberg menar att jag försöker "gå runt verkligheten" när jag påtalar att älgens dåliga status som jaktbart vilt har med jakttryck och skogsbolagen att göra, faktum är ju att detta är något som jaktorganisationerna håller med om och själva ser som grundproblemet. Går dessa jägare också runt verkligheten?

Att vi utrotade vargen en gång i tiden är ingen tillfällighet precis som Göthberg säger, vi utrotade klövviltet även under denna tid och vargen blev då ett påtagligt problem när människan tog bort det naturliga viltet. Det man ska veta var att det var lag på att bistå i vargjakt och att vargen användes som "fiende" när vi övade på att försvara landet, vi hade dessutom till skillnad från i dag mer en 7000 vargar under en 10-årsperiod.

Annons

Annons

Ja, vargen tar självklart annat vilt än älg, men en varg svälter inte sig själv, den till skillnad från människan förhåller sig till den föda som finns, bara människan kan påverka födotillgången i skogen och frågan är om vi sparar något till dom som behöver? Är dagens "viltvård" verkligen till gagn för tamboskaps ägare?

Problematiken med samlevnad mellan tamboskaps ägare och rovdjur är något som inte är enkelt eller går att tala om i svart eller vitt men att problemet skulle vara så stort som Göthberg påstår i dagens läge stämmer ju inte.

Göthberg gav mig tre enkla frågor och här är svaren :

1 : Vargen ger oss en ekologisk balans i naturen, naturen är beroende av topp-predatorer, en roll som vi människor försöker efterleva men som vi ser i förvaltningen inte lyckas så bra, vi sätter konkurrens och nöje framför nytta i jakten och då fungerar inte människan som förvaltare!

2: Se svar nr 1, det är nyttan våra rovdjur spelar, fler vargar betyder mindre inavel om man tillsätter nytt blod i vargstammen minst vart femte år (beräknat på dagens siffror)

3: Se svar 1 och 2

Så Göthberg, är det någon skillnad på min enkelspårighet eller Tobias Anderssons (SD) enkelspårighet, ett debattinlägg som han inte behagar besvara min replik på då det är ett massutskick som alla SD:s kommunpolitiker fick utskickat till sig i landet med order att publicera?

Så, jo min antydan till Tobias Anderssons ( SD) okunskap kvarstår, men som det gamla barnprogrammet "Bullen" alltid sa, "det är inte personen på bilden som skrivit brevet" .

Thomas Ivung

Thomas Ivung / Regionsansvarig svenska rovdjursföreningen Småland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan