Annons

Annons

Annons

Skarapolitiken

Insändare
Nedläggning av äldreboendet Vallehemmet

Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att det är sista sommaren Vallehemmet är i bruk. I oktober går flytten till Teglagården i Skara för alla de som bor på Vallehemmet. Teglagården är ett nytt och modernt höghusboende för äldre mitt i Skara.

Oviss är framtiden för byggnaden Vallehemmet och för om vi får något äldreboende fortsättningsvis i Valleområdet, skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Oviss är framtiden för byggnaden Vallehemmet och för om vi får något äldreboende fortsättningsvis i Valleområdet.”, skriver insändarskribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Vallehemmet ligger på markplan vackert beläget vid Axevalla Hed. Här finns idag permanent äldreboende, växelvård och korttidsplatser. Många av de boende och anhöriga uttrycker uppskattning över den lugna och familjära miljön som det blir i de mindre enheterna på boendet.

Det är lätt för de boende att komma ut på en promenad, sitta på innergårdens vackra uteplats eller på altaner som ligger i direkt anslutning till avdelningarnas matsal. Här behövs ingen hiss eller ledsagning av personal för att lätt komma ut i friska luften. Boende berättar att de gärna tar en promenad med rollator eller rullstol på den väl anpassade innergården som också fungerar bra för den boende som lider av demens. Här finns en fontän och man kan sätta sig och vila i skuggan av en syren.

Annons

En av de boende uttryckte häromdagen när hon tog en promenad:

Annons

”Man känner sig trygg med att någon ser mig om det händer något och jag får ändå vara för mig själv”.

Vaktmästaren håller närområdet i fint trim och på sommaren kan man njuta av blommorna i krukor och rabatter. Svårt sjuka och sängliggande har uttryckt att de uppskattar den lugna miljön och möjligheten att kunna titta ut över ängarna, djurlivet och utsikten mot Billingen.

Vid undersökningar om vad yngre, blivande äldre, önskar så framkommer oftast centralt boende och närhet till affärer och kultur. Utifrån detta planerar politikerna äldrevården.

Min mångåriga erfarenhet inom äldreomsorgen visar dock på helt andra önskemål och behov när det är dags för äldreboende. Den dagen då man via biståndsbeslut beviljas äldreboende klarar man inte längre att bo kvar i egna hemmet. Alla hemtjänstresurser är uttömda och man behöver hjälp dygnet runt. Man kan ha flera sjukdomar som begränsar vardagen. I den situationen är det ytterst få som orkar ta del av affärsliv och kulturella sammanhang. Däremot är det viktigt att kunna få ta del av aktiviteter som händer på boendet och känna sig trygg i att man får den hjälp man behöver i en trivsam boendemiljö som känns igen.

Vi som har valt att bo på landet vill också oftast bo kvar där även som äldre. En äldre maka/make ska även ha lätt att besöka sin anhörig utan större problem.

Annons

Min vädjan med denna insändare är att politikerna i Skara kommun ska tänka över beslutet om äldreboende i Valle. Boende på markplan är klart att föredra framför höghus som skapar instängdhet och ett beroende av personal som ska följa med ut. Vi vet redan idag att personal inte så ofta har tid över till promenader. Varför inte renovera upp Vallehemmet som redan har mycket goda förutsättningar och är ett uppskattat och tryggt boende nära naturen och årets skiftningar?

Annons

Noteras ska också att cirka 20 procent av Skara kommuns invånare bor i Valleområdet. Ardala har färre kommuninvånare men har ett fint och välfungerande äldreboende. Då borde även den östra delen av kommunen kunna ha möjlighet att de äldre får stanna kvar i sitt närområde.

Uppmaning till våra politiker att komma och besöka Vallehemmet innan nedläggning för att själva skapa sig en uppfattning om vad de stänger ner. Vi lovar att bjuda på fika om ni kommer.

Anci Danielsson, Distriktssköterska

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan