Annons

Annons

Annons

Skarapolitiken

Replik: Säger L nej till de nya jobben?

Liberalernas Karl Gustav Bynke ger svar till Ylva Pettersson (M) och Ove Berlin (SD) i frågan om arbetstillfällen i Skara samt den föreslagna skattehöjningen.

Karl Gustav Bynke (L) svarar Ove Berlin (SD) och Ylva Pettersson (M).

Bild: Arkivbild, Marianne Carlsson

Annons

Ni ifrågasätter om vi i (L) vill ha arbeten till Skara och om vi ställer oss bakom den i budgeten föreslagna skattehöjningen. Här är vårt svar:

Liberalerna är ett teknikvänligt parti som stod i frontlinjen för kärnkraft vid kärnkraftsomröstningen 1980. Vi ser med mycket stort intresse på den allt snabbare utvecklingen av SMR (småskalig modulär reaktor). Dessa kan man bygga som en byggsats och i närheten av en större användare, till exempel stålverk, aluminiumsmältverk eller batterifabrik. Problemet är tillståndsgivning och de regelverk som idag begränsar var en reaktor, även om den är aldrig så liten, kan placeras. Det svenska regelverket tillåter idag placering bara på de platser där det redan finns kärnkraftverk. I vårt fall är det Ringhals som är närmast. Jag rekommenderar alla att följa utvecklingen av SMR i världen. USA, Kanada, Ryssland och Kina ligger långt fram. Men även svensk forskning besitter mycket kompetens i ämnet.

Annons

Annons

LÄS ÄVEN: KD och L – svarslösa!

LÄS ÄVEN: Replik: Tack för besked – kan väljarna få svar?

LÄS ÄVEN: Replik: Säger KD nej till de nya jobben?

LÄS ÄVEN: Säger L och KD i Skara ja eller nej till de nya jobben?

LÄS ÄVEN: Förlåt om jag ger mig in i debatten…

Det finns mycket intressant på nätet att läsa i ämnet och en ”teknikfreak” som jag tror att fossilfria energislag som kärnkraft, vattenkraft och vindkraft kommer att vara viktiga byggklossar för att bevara vår svenska miljö.

Dessvärre tar det många år innan det överhuvudtaget är tänkbart att bygga ett SMR i Skara. Till dess fungerar samarbetet utmärkt i Skarakoalitionen.

Annons

Ni ställde också en fråga om skattehöjningen inför Budget 2024. Att höja skatten i en kommun är naturligtvis ett svårt ställningstagande. Men att nedmontera kommunens finansiella resurser på ett populistiskt sätt är i dagsläget inte en ansvarsfull politik. Även om statens finanser i dagsläget är starka har inte Sveriges finansminister utlovat några bidrag till kommunerna. När vi i höst fastställer budgeten för 2024 vet vi bättre vad vi i kommunerna har att förhålla oss till.

Karl Gustav Bynke (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan