Annons

Annons

Annons

Skara

Insändare
Föräldrar behöver ta tillbaka sin auktoritet

Våra barn och ungdomar behöver oss föräldrar, kanske mer än någonsin när man ser hur psykisk och känslomässig ohälsa växer. Men det räcker inte med empati och att finnas där för dem, att älska innebär också att våga sätta gränser och vara fast och tydlig. Det skriver Therese Holm (SD) i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Therese Holm (SD) känner att föräldrarollen har blivit urvattnad – nu uppmanar hon föräldrar att ta sig an rollen och ta tillbaka sin auktoritet.

Bild: Jan Wijk, Skara kommun

Annons

Det känns som att föräldrarollen blivit urvattnad och att vi låter vår auktoritet som förälder snabbt dö ut, inte bara i relationen med våra barn men också i relation till barnens omgivning. Istället för att vara den auktoritet som barnen behöver väljer många att släppa taget totalt och att ha tillit till att samhället och skolan både uppfostrar och formar deras egna kött och blod. Men den viktigaste undervisningen ger vi våra barn hemma förhoppningsvis.

Skolan är bara en liten del.

Vi kan inte släppa barnen och ungdomarna i samhällets och skolans händer totalt. Vi föräldrar är de som ska vara deras förebilder, vi ska leda dem och vi ska lägga grunden i deras liv och rusta dem inför framtiden.

Annons

När barnen kommer hem från en hel dag i skolan, vad frågar vi? Oftast kanske frågan är om de har läxor som de måste göra, men vad blev de undervisade i skolan? Har du vetskap om vad de läste, vad de pratade om, vad som visades för dem? Vad handlade bokarbetet om, eller vad var de på för föreställning?

Annons

Det är en ivrig värld att indoktrinera dina barn kan jag lova, och det är med stormsteg som de konservativa grundpelarna rasar i samhället och byts ut mot något helt annat som definitivt inte alltid är gott! Se till att det barnen matas med i skolan stämmer med din egna familjs ideologi och värderingar, och var vaksamma. Vi är inte livegna och i samhällets våld. Vi har fortfarande auktoritet och uppdrag som föräldrar.

Min uppmaning är att se till att klä er i den rollen och ta tillbaks den om du har lagt den att vila eller gett den ifrån dig. Sätt er in i vad era barn undervisas i skolan och ta tillbaka er auktoritet som föräldrar. Vi kan inte styra över vad som sägs och visas i skolan och samhället, men vi kan fortfarande korrigera och samtala hemma, och uppmuntra barnen att våga stå upp för just sina egna åsikter och sina värderingar oavsett hur de ser ut eller om de stämmer överens med skolans undervisning.

Det är en självklarhet att vi ska lära ut att behandla människor med respekt och att visa hänsyn, men det blåser många vindar över samhället och världen idag som man inte måste följa, det går att gå i motvind även om det är mer jobbigt emellanåt. Att våga vara förälder och ha tydliga ramar för sina barn är bara positivt, och att vara auktoritär är ett engagemang som visar på kärlek och skapar trygghet för våra vilsna ungdomar.

När sunt bondförnuft och värnandet om kärnfamiljen riskerar att dö ut får vi inte ge upp utan tvärtom kämpa för bevarandet än mer! Dels genom att stå fasta själva för det vi tror på och våra värderingar, men också för att våga sätta gränser och våga vara föräldrar.

Therese Holm (SD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan