Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: Replik till Tobias Andersson (SD) om varg

Det Tobias Anderssons (SD) skriver i sitt debattinlägg om vargen påvisar en extrem okunskap om vargen och är både skrattretande och skrämmande på samma gång! menar Thomas Ivung, Svenska Rovdjursföreningen Småland.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Thomas Ivung, Svenska Rovdjursföreningen Småland menar att Tobias Andersson (SD) visar ”extrem okunskap” om vargen.

Bild: Benjamin Möller

Annons

Att jaktorganisationerna nu står med bössan i handen och kräver av politikerna vad de vart lovade om de “röstade rätt“ är uppenbart när man på fullaste allvar försöker övertyga läsaren om att vargarna flyttar in i Skövde för att det är platsbrist i Skaraborgs skogar eller att samma varg är orsaken till att vi har en försvagad älgstam!

Läs mer: (SD): Fler vargar ska skjutas

Annons

Annons

Vargens förvirrade och stressade genomfart i Skövde handlar om unga vargar som lämnar sina föräldrar och på sin vandring går fel, inget onaturligt beteende utan bar otur och den kommer inte stanna.

Älgens dåliga status kan heller inte den beskyllas på vargen, skogsbolagens ekonomiska intressen och en misslyckad förvaltning från mänskligt håll är det skogens konung ska lägga skulden på, att beskylla vargen för detta är fegt och ovärdigt även för en politiker.

Vargen äter inte slut på allt vilt i skogarna, har vi någon gång noterat en art som svälter sig själv? Nej, det är bara vi människor som kan sätta käppar i hjulet för övriga arter genom vårt agerande, ett exempel är just det Tobias nämner, att jakt med löshund skulle vara en anledning att ta bort vargen!

Även att beskylla myndigheter för att vara aktivister – myndigheter som har i uppgift att granska beslut och ta fram riktlinjer grundade på forskning, som dessutom följer de art- och habitatdirektiv vi som EU-medlemmar är förpliktigade att följa samt att ta vara på – är ju rent av förtal. Och som grädde på moset kallar man indirekt forskare för aktivister och hävdar att politiker som sitter i riksdagen är mer kompetenta än experterna på att bedöma vad som är gynnsamt för en art?!

Är det inte skrämmande att någon med sådan okunskap om en art också ska bestämma över den, att man kallar en mycket liten procent av Sveriges befolkning för ”folkvilja”, att forskning och vetenskap som inte ger de siffror man önskar ska stämplas som aktivism?

Som man sa i sandlådan när någon kallade en för något dumt.... Den som sa det han kan va det!

Thomas Ivung, Svenska Rovdjursföreningen Småland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan