Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Unionen: Anpassad vidareutbildning krävs

Enligt Unionens nya undersökning Kompetensbarometern anser varannan privatanställd tjänsteman i Västra Götaland att de måste få vidareutbildning för att hänga med i förändrade kompetenskrav i sin nuvarande yrkesroll, skriver Unionens regionordförande Benny Olsson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Yrkeshögskolan bör införa ettåriga fördjupningsutbildningar för kvalificerad YH-examen för yrkesverksamma som redan har relevant eftergymnasial utbildning eller motsvarande kunskaper från arbetslivet”, skriver Unionens Benny Olsson.

Bild: Bertil Ericson/TT

Annons

Arbetslivet utvecklas i snabb takt och nu måste högskolor och universitet få förutsättningar att ställa om för att möta efterfrågan på utbildning hos yrkesverksamma, menar Unionen.

Möjligheten för yrkesverksamma att vidareutbilda sig och stärka sin kompetens är helt avgörande. Dels för individen, men också för att företag i regionen ska kunna öka eller behålla sin konkurrenskraft.

Annons

Men utan ett utbud anpassat efter yrkesverksammas behov kommer inte kompetensutvecklingen att ta fart.

Annons

Det måste finnas särskilda sökbara resurser för att utveckla utbildning för yrkesverksamma i samverkan med näringslivet. Dessutom bör Yrkeshögskolan införa ettåriga utbildningar för kvalificerad YH-examen och fler korta utbildningar och kurser måste skapas på Yrkeshögskolan och på lärosäten.

Unionens förslag för att förbättra möjligheterna till kompetensutveckling under hela arbetslivet 

• Reformera resurstilldelningssystemet för högskolan som för närvarande premierar långa utbildningar, inte minst programutbildningar.  

• Utöka högskolans resurser för att möta den ökade efterfrågan kopplad till omställningsstudiestödet.

• Inför varaktiga öronmärkta resurser för utbildningar för yrkesverksamma utanför takbeloppen och särskilda sökbara resurser för att utveckla utbildningar för yrkesverksamma i samverkan med näringslivet.

• Yrkeshögskolan bör införa ettåriga fördjupningsutbildningar för kvalificerad YH-examen för yrkesverksamma som redan har relevant eftergymnasial utbildning eller motsvarande kunskaper från arbetslivet.  

• Fler korta utbildningar och kurser inom yrkeshögskolan.

• Flexiblare antagningssystem, framför allt för utbildningar som riktar sig till yrkesverksamma  

Benny Olsson, regionordförande Unionen Skaraborg/Väst

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan