Annons

Annons

Annons

Skarapolitiken

Debatt
(SD): Balanserade och rimliga miljökrav vid upphandlingar

Skara kommun har en viktig roll när det gäller inköp av varor och tjänster, det är därför centralt att dessa upphandlingar görs på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Det är dock lika viktigt att säkerställa att kommunens ambitioner är rimliga och att resurser används effektivt, skriver företrädare för Sverigedemokraterna i en debattartikel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ove Berlin (SD) vill se att det görs en utredning kring miljökrav vid offentliga upphandlingar i Skara kommun – och att utvärdera om dessa ambitioner är rimliga.

Bild: Rasmus Kumpula

Annons

Därför anser vi att en utredning kring miljökrav vid offentliga upphandlingar i Skara kommun och att utvärdera om dessa ambitioner är rimliga.

En utredning av kostnaderna för miljökrav vid offentliga upphandlingar skulle ge en bättre förståelse för hur dessa krav påverkar kommunens budget. Kommunens ambitioner ska vara rimliga och bör därför se över möjligheterna att uppfylla lagstadgade miljökrav utan att ställa onödigt höga krav som medför höga kostnader.

Annons

Annons

Inför en stundande lågkonjunktur måste Skara kommun också prioritera god ekonomisk hushållning. En utredning av miljökravens kostnader kan ge kommunen viktig information om var besparingar kan göras genom att anpassa miljökraven så att de är rimliga i förhållande till miljöns bästa. Genom att ha en god ekonomi med fokus på rimliga miljökrav kan Skara kommun skapa en stabil grund för att fortsätta sitt miljö- och klimatarbete även under ekonomiskt tuffare tider, samtidigt som miljöns intressen beaktas.

Kommunen bör vara öppen för att anpassa sina krav utifrån nya insikter och förändrade omständigheter. En utredning kan leda till upptäckten av nya metoder eller tekniker som kan minska miljöpåverkan till lägre kostnader. En sådan anpassningsförmåga är avgörande för att hålla kommunens miljöambitioner relevanta och effektiva.

Vi i Sverigedemokraterna anser att det är av vikt att Skara kommun har en balanserad inställning till miljöanpassad upphandling och hållbar konsumtion, utan att nödvändigtvis vara ”bäst i klassen”. En utredning av kostnaderna för miljökrav vid offentliga upphandlingar kan bidra till en mer effektiv och ekonomiskt hållbar strategi för att uppnå en rimlig nivå av miljöhänsyn.

Genom att utvärdera och förstå kostnaderna kan vi säkerställa att ambitionerna är rimliga och inte pungslår näringslivet och kommunens invånare, samtidigt som vi upprätthåller ett ansvarsfullt miljö- och klimatarbete.

Ove Berlin, Gruppledare Sverigedemokraterna

Albin Berlin, Sverigedemokraterna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan