Annons

Annons

Annons

Skara

Alexander, 24, driver jämställdhetsprojekt inom Skaraidrotten: ”Stort behov av att belysa detta ämne”

Under våren driver Alexander Bohman ett jämställdhetsprojekt i RF-SISU:s regi i Skara.

– Bakgrunden till projektet är att idrotten inte är jämställd. Det råder en machokultur och att alla inte känner sig inkluderade i den nuvarande föreningsidrotten, menar han.

Annons

Under vecka 15 och 16 har ett lag, tillhörande föräldragrupp samt styrelsen i Skara HF respektive Skara IK genomgått jämställdhets- och machokultursutbildningen ”In or Outside the Box”.

Det syftar till att förebygga osunda värderingar, exkluderande jargonger, oönskade beteenden och rådande machokultur. Samt även öka medvetenheten av machokulturens följder och bidra till att jämställdhetsperspektivet tas i beaktning i den ordinarie verksamheten hos idrottsföreningar.

Alexander Bohman, 24, har varit projektledare och utbildare.

– I min Sport Management-utbildning har vi under termin tre och fyra fått planera, genomföra och utvärdera ett idrottsprojekt. För mig föll det naturligt att göra ett projekt tillsammans med RF-SISU Västra Götaland. ”In or Outside the Box” som utbildning har haft svårt att slå rot i Skara. Då jag varit verksam både inom föreningslivet och inom skolan i kommunen vet jag att det finns ett stort behov av att belysa detta ämne.

Annons

Annons

Enligt Alexander har flertalet av idrottsföreningarna i grannkommunen Lidköping genomgått utbildningen, men att det där har funnits med en extern finansiär sedan några år tillbaka.

– Det som jag gjort under våren kan ses om ett pilotprojekt. En viktig del har varit att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och hållbart arbete med dessa frågor och då krävs det även en samverkan mellan aktörer. Förhoppningsvis kan det bli klart med en extern finansiär även här i Skara som kan finansiera projektet framåt. Min förhoppning är att alla idrottsföreningar i Skara kommun ska ha möjligheten att genomgå utbildningen från och med i höst, säger Alexander Bohman.

Alexander Bohman.

Bild: Fredrik Sandquist

Utöver de sex jämställdhets- och machokulturutbildningar som varit inom projektets ramar under våren, har även utbildarutbildningar genomförts för att få fler lokala utbildare.

Projektets förebilder är Melanie Felber, handbollsspelare i Skara HF, Jesper Thimfors bandymålvakt i Villa Lidköping BK samt Kevin Hansen, rallycrossförare från Götene.

Alexander Bohman är uppvuxen i Skara, har spelat ungdomsfotboll i Skara FC men främst innebandy i Skara IBK och Skövde IBF. Numera är han bosatt i Örebro där han är huvudtränare för ÖSK Ungdoms innebandyakademi samt distriktslagstränare för de kommande två kullarna på killsidan.

Sommaren 2024 är Alexander färdig med utbildningen.

Bild från utbildningen med Skara HF:s B-flickor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan