Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Vill se samma seniorkort för alla i Skaraborg

Socialdemokraternas seniorutskott i Skaraborgs partidistrikt vill ha ett samarbete mellan kommunerna angående taxor / seniorkort för seniorerna i kollektivtrafiken.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Rebekka Ojensa

Annons

I Västra Götaland finns 48 kommuner och av dessa har 27 kommuner infört friseniorkort i kollektivtrafiken från 65 år. I Skaraborg finns 15 kommuner varav 2 kommuner har infört friseniorkort från 65 år.

Det gjordes en studie med tre kommuner i Västra Götaland och K2, Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik. Projektets fokus var att undersöka hur friseniorkort 65 år kan vara ett komplement till äldres hållbara resande, både med avseende på miljö och hälsa. Studien visade att ett sådant seniorkort bidrog till ökad vardagsmotion, att man kom ut, gjorde förflyttningar, resor, uträttade serviceärende, träffade vänner och bekanta eller deltog i föreningslivet. (Projektledare Tania Dukic Willstrand Göteborg 2018).

Annons

Annons

Vi i seniorutskottet har fått många frågor från äldre varför inte alla kommuner i Skaraborg har infört samma möjlighet som Falköping och Lidköping, det vill säga gratis kollektivtrafik från 65 år.

Att ha möjlighet att kunna förflytta sig inom kommunen och i närliggande kommuner ökar livskvaliteten, som att kunna åka till badhus, bio, teater och andra evenemang och att vara med i olika föreningar.

Många äldre kommer sällan hemifrån vilket kan leda till depression. Hälsan skulle troligen förbättras med friseniorkort och kanske medföra färre besök på vårdcentraler. Alla kan inte köra bil, får inte köra bil. det är en kostnadsfråga för många pensionärer att åka kollektivt, många har en låg pension som ska räcka till mycket.

Det är viktigt för äldre människor att ha möjlighet att kunna leva ett aktivt liv och känna livskvalitet och viktigt att kunna förflytta sig och behålla sin mobilitet.

Vi vill se ett bättre samarbete mellan kommunerna i Skaraborg och hoppas på möjlighet till friseniorkort från 65 år i kollektivtrafiken.

Seniorutskottet Socialdemokraterna Skaraborg

genom Anita Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan