Annons

Annons

Annons

Skarapolitiken

Insändare
Replik från (M): Rätt ska vara rätt!

Centerpartiet har helt rätt i att det begåtts fel i hanteringen av ärendet om köp av Naturvårdsföreningens certifikat Bra miljöval. Det skriver företrädare för Moderaterna i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Ida Sundén

Annons

När certifikatet köptes första gången kostade det 45 000 kronor. För 2022 var kostnaden uppe i 800 000 kronor, pengar som inte fanns i budget. Att frågan då är av principiell art är självklart, och den dåvarande Moderata ordföranden i Service och teknik yrkade också bifall till förslaget att lyfta frågan till KS. Men sedan gick det riktigt fel!

LÄS ÄVEN: (C): Ska Skara kommun köpa miljömärkt el?

Först försvann ärendet, och först efter att Moderaterna efterfrågat det i Kommunstyrelsen i februari ”hittade” den nya ledningen det. Kommunstyrelsens ordförande missade ärendets principiella art och gick till beslut i Kommunstyrelsen istället för att besluta att skicka ärendet vidare till Kommunfullmäktige. Dessutom ingick ingen finansiering i beslutet, vilket strider mot Skaras styrprinciper. Vi reserverade oss och beslutet överklagades av SD.

Annons

Annons

Såväl kostenheten som gata/park och lokalvård skulle drabbas vilket inte alls kompenseras fullt ut genom interndebitering vilket Centerpartiet borde veta

Grön och hållbar el går att upphandla på flera sätt, så att Skara kan köpa miljövänlig el. Ett effektivt sätt är att upphandla ursprungsgarantier. Det vill vi verka för!

Ett besparingspaket på uppemot en miljon skulle få hämtas hem på bredden i nämnden, och det skulle slå hårt mot kärnservice till invånarna. Såväl kostenheten som gata/park och lokalvård skulle drabbas vilket inte alls kompenseras fullt ut genom interndebitering vilket Centerpartiet borde veta, och de delar som kan debiteras till exempel Barn och utbildningsnämnden betalas då av våra barns utbildning. Nej – hade Centerpartiet velat prioritera detta stöd till Naturvårdsföreningen skulle man ha lagt in det i budget!

LÄS MER: För dyrt med miljömärkt el: ”Ställs på sin spets på grund av ekonomin”

LÄS MER: Miljömärkt el ska köpas – trots högre prislapp

Annons

LÄS ÄVEN: SD överklagar beslut till Förvaltningsrätten

Annons

Moderaterna säger ja till kärnkraft och är positiva till SMR. Vi vet att detta är nödvändigt i nuläget för att Skara ska kunna gynnas av Skaraborgs gemensamma framgångsresa med stora etableringar och nya jobb och tillväxt som värnar välfärden. Denna politik delar vi med till exempel. Kristdemokraterna och Liberalerna nationellt. Vi skulle välkomna att de på torsdag liksom M och SD röstar nej till att lägga nästan 1 miljon på stöd till Naturskyddsföreningens ”Bra miljöval” som utesluter kärnkraftsproducerad el i Skara och istället verkar för att hålla dörren öppen för all fossilfri och hållbar energi som Skara och Skaraborg kommer att behöva för att säkra framtiden.

... hade Centerpartiet velat prioritera detta stöd till Naturvårdsföreningen skulle man ha lagt in det i budget!

På det dialogmöte som Volvo, SKAB och Vattenfall bjöd in Skaraborgs kommuner till häromveckan sades det tydligt: Den som säger nej till produktion av hållbar energi idag, säger nej till industrin och jobben.

Moderaterna säger nej till att spara på skolan, maten, snöskottningen och rena, trygga miljöer och vi säger ja till industrin, jobben och framtiden.

Kent Wånelid, Service och teknik (M)

Marie Nilsson, Service och teknik (M)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan