Annons

Annons

Annons

Källby

MSB-toppen besökte räddningstjänsten

Under onsdagen besökte Överdirektör Camilla Asp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Götene brandstation och Dafgårds industribrandkår. Fokus för besöket var framtidens räddningstjänst där samordning för trygghet, hembesök och ungdomsstyrka var frågor på agendan.

Under onsdagen besökte Överdirektör Camilla Asp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Götene brandstation och Dafgårds industribrandkår.

Bild: Pressfoto

Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är intresserade av insatserna som delar av ett bredare samhällsskydd. Man är också intresserad av räddningstjänstens samverkan med näringslivet. Därav besöket på Dafgårds som har en egen räddningstjänst.

Det är en så kallad första insatsperson, med eget fordon och en styrka på 10 personer som höjer säkerheten både i fabriken och i samhället runt Källby.

Annons

Annons

Bild: Ida Sundén/Arkivbild

LÄS MER: Dafgårds egen insatsstyrka står redo att rycka ut: ”Vi kommer att göra skillnad”

Samhällsskydd Mellersta Skaraborg (SMS), som Götene brandstation och Dafgårds industribrandkår tillhör, är en gemensam räddningstjänst för Falköping, Tidaholm, Skara och Götene. Uppdraget är att öka säkerheten till kommunernas medborgare genom att minska risken för oönskade händelser, samhällskriser och risken för att bli utsatt för brott.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är intresserade av insatserna som delar av ett bredare samhällsskydd. Man är också intresserad av räddningstjänstens förmåga att samverka med näringslivet och har stort intresse av besöket på Dafgårds.

Bild: Pressfoto

En stor del av arbetet består av att förebygga oönskade händelser bland annat genom att stärka den enskilda individen och genom att samverka inom och mellan kommunerna, med andra myndigheter, näringslivet och frivilliga organisationer.

Exempel på insatser i det breda uppdraget är Effektiv Samordning för Trygghet (EST). Detta är en arbetsmetod som samordnar kommunernas förvaltningar och andra aktörer för att jobba förebyggande och därmed öka tryggheten i samhället, hembesök hos enskilda hushåll i syfte att öka brandsäkerheten och ungdomsstyrkan där 15 ungdomar i årskurs 9 varje år får testa blåljusyrken (räddningstjänst, polis och ambulans) vid åtta tillfällen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan