Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Berätta om er sjukdom och skapa ett liv värt att leva!

Schizofreni är en allvarlig psykisk sjukdom. Den förändrar tillvaron för den som drabbas och för de anhöriga.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Annons

Den förkortar livet med 15-20 år och minskar tillgången till arbete, studier och sysselsättning. Med modern behandling och socialt stöd ökar chanserna radikalt till ett bra och fullödigt liv.

Det är just dessa insatser som saknas enligt den utvärdering av de Nationella riktlinjerna som Socialstyrelsen publicerat i september 2022. Psykologiskt stöd, funktionsstöd och samordnad hjälp är stora bristområden.

Annons

Annons

Avdelningschefen vid Socialstyrelsen, Thomas Lindén, kallade resultatet ”för bedrövligt och visar att Socialstyrelsens Nationella riktlinjer inte följs”.

Schizofreniförbundet och IFS Göteborg Västra Götaland (Intresseförening för Schizofreni och liknande psykoser) driver en kampanj: ”Ett liv värt att leva!”. Starten är en kartläggning i vårt område. Vi planerar att granska de lokala insatserna inom psykiatri, övrig sjukvård och socialtjänst för att sedan sammanställa resultaten och starta en dialog med ansvariga chefer och politiker.

Vi riktar en uppmaning till dem som har erfarenheter av psykossjukdomen schizofreni, som själverfarna, vänner och anhöriga, att höra av sig till IFS Göteborg Västra Götaland och berätta hur det utbud av vård och stöd som erbjudits har passat er samt era behov och önskemål. Det är en viktig del av vår kartläggning.

IFS Göteborg Västra Götaland

Lars Alfredsson

Ordförande

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan