Annons

Annons

Annons

Skara

Insändare
Kommunal: Krisen i äldreomsorgen är systemhotande

Att arbeta inom äldreomsorgen är både meningsfullt och roligt – när förutsättningarna finns. Det gör de inte idag. Sveriges undersköterskor och vårdbiträden vittnar i stället om en ständig stress och tidspress som tar bort arbetsglädjen och ökar risken för omfattande hälsoproblem. Det skriver företrädare för fackförbundet Kommunal i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det måste bli slut på att acceptera en äldreomsorg som bygger på att personalen jobbar slut på sig själva. Det skriver företrädare för fackförbundet Kommunal i en insändare.

Bild: Josefine Hektor

Annons

Krisen i äldreomsorgen är inget framtida hot – den är här och nu – den är systemhotande. Det grundläggande problemet är att äldreomsorgen är kroniskt underbemannad – och man ser ingen ljusning. Erfarna undersköterskor som i grunden älskar sitt jobb väljer, med en klump i magen, att säga upp sig. Man orkar inte längre ta ansvar för politikernas nonchalans – för det är precis vad det handlar om när äldreomsorgen gång på gång används som budgetregulator.

Det måste bli slut på att acceptera en äldreomsorg som bygger på att personalen jobbar slut på sig själva. Det måste vara slut på att medlemmarna i Kommunal förväntas ta ett extremt, individuellt ansvar för att äldre i behov av omsorg inte ska komma i kläm.

Annons

Här i Skara och i hela Sverige borde politiker och arbetsgivare nu jobba stenhårt för att se till att välfärdens arbetare får fler kollegor – och återfår glädjen i jobbet inom äldreomsorgen. Det är ju en så uppenbar win-win: med bättre arbetsvillkor för personalen höjs kvaliteten och tryggheten för de äldre. Fler kan gå till jobbet i trygg förvissning om att deras anhöriga får både rätt medicinering, en meningsfull vardag och omsorg utan stress och jäkt. Och med bättre villkor kommer fler att söka sig till – och återvända till – äldreomsorgen. Det är helt enkelt en vinst för hela den svenska välfärden.

Annons

Vi i Kommunal ger nu ansvariga politiker i Skara tre saker att fokusera på om ni vill visa personalen respekt för deras insatser och yrkesskicklighet och få dem att stanna i yrket.

Avskaffa minutscheman. Det är faktiskt omöjligt att klocka på minuten hur lång tid det tar att utföra arbetsmoment hos en äldre person i behov av stöd. Det handlar om dagsformen – hur mår den äldre idag? Idag är det personalen som tar smällen – lunchpauser och toalettbesök stryker på foten.

Höj bemanningen – anställ fler kollegor till medlemmarna i Kommunal. För att behålla nuvarande personal och kunna rekrytera nya måste bemanningen öka. Arbetsgivarna kan börja med att erbjuda tillsvidareanställningar till alla som tar studentexamen från vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

Sluta använda äldreomsorgen som budgetregulator. Sluta överlämna ansvaret för kvaliteten i äldreomsorgen till de som gör jobbet. Det är ert ansvar att se till att resurser och arbetsuppgifter matchar varandra.

Det räcker nu. Medlemmarna i Kommunal ska inte ta politikernas ansvar. Höj bemanningen.

Malin Ragnegård, förbundsordförande, Kommunal

Anna Ross Leü, ordförande Kommunal Vänerväst

Kommunals expedition Skara

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan