Annons

Annons

Annons

Skara

Insändare
Godmansverksamheten: ”Ökande behov”

Behovet av gode män och förvaltare ökar i samhället. Insändarskribenten tycker att fler ska engagera sig för att göra en insats för medmänniskor i behov av hjälp och stöd.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alltid bra att sprida kunskap om den viktiga verksamheten, som innebär att människor som har svårigheter att sköta sin ekonomi, sin person, papper och myndighetskontakter och därför behöver hjälp med det av en god man/förvaltare, tycker insändarskribenten.

Bild: Hasse Holmberg/TT

Annons

Läste i SKLT den 8 februari att Skara kommuns Överförmyndare, Gunnar Wilsson, besökt ett PRO-möte och informerat om godmansverksamheten.

Alltid bra att sprida kunskap om den viktiga verksamheten, som innebär att människor som har svårigheter att sköta sin ekonomi, sin person, papper och myndighetskontakter och därför behöver hjälp med det av en god man/förvaltare.

Annons

Det är ett stort inslag av ideellt arbete men ett litet arvode utbetalas, beroende på uppdragets svårighetsgrad och nedlagd tid.

Annons

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tagit fram riktlinjer hur arvodet ska beräknas och som Överförmyndarverksamheterna följer.

Arvodet betalas av den person som får hjälp om hens bruttoinkomst överstiger 2,65 prisbasbelopp (139 125 kronor). Har man en årsinkomst som understiger den nivån, betalar kommunen arvodet till den gode mannen/förvaltaren.

Ett godmansuppdrag av normalkaraktär arvoderas med ungefär 1 procent av en riksdagsledamots lön.

Det finns ett stort, och ökande behov, av gode män/förvaltare i samhället. Kontakta Överförmyndaren i kommunen om du vill göra en insats för en medmänniska i behov av hjälp och stöd. Det ger mycket tillbaka!

Lars Lundberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan