Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
16-åringen: Varför kan jag inte ta körkort nu?

Jag som snart är sexton år och är så sugen på att ta körkort men det är långt kvar tills jag får det. Varför kan jag inte ta körkort när jag blir sexton år?
Då behövde inte mina föräldrar bli sena från jobbet varje gång bara för att skjutsa mig till skolan. Jag vill gärna bli självständig.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Varför kan 15-åringar ta körkort för moped? Är inte det farligare och mer osäkert än att köra bil? Det är lättare att ramla från mopeden än att ramla från bilen. Vi ungdomar borde protestera om det.

Vi lär oss av våra misstag och vi borde ta mer ansvar över våra handlingar. Vi kan inte räkna med att våra föräldrar hjälper oss med allt, vi måste lära oss att ta ansvar. Idag är det viktig att ha körkort för det flesta jobb. Om man bor utanför stan så är det svårt att ta tåg och bussar varje dag för att åka till sin skola.
Är inte EPA som en bil? Om politikerna kan lita på de som kör EPA så borde dom lita på oss som vill ta körkort för bil vid 16 år. Jag vet att det är stort ansvar med bil men oavsett vad vi borde få körkort.

Annons

Annons

Om det är rätt att köra bil vid 16 år i USA, Nigeria, Colombia o.s.v, varför inte här i Sverige?
Är det för att man inte anser oss kunna ta ansvar, att vi inte är tillräckligt stora för det? Vi har aldrig fått höra på nyheterna om att det har blivit en bilolycka eller om det är någon som har gjort fel eller förlorat sitt körkort i andra länder.

Flera tycker att man inte ska kunna få köra bil vid 16 år, att ha bilkörkort innebär ett stort ansvar och politiker litar inte på yngre. Dom har sett många bilolyckor ute på gatorna från både vuxna och barn.

Att ta körkort handlar inte bara om att visa att man kan köra bil utan man ska göra teorin också. I teorin ingår alla regler man ska kunna. De tycker att vi ska hellre satsa för att bli godkänt på skolans prov och läxor än att slösa sin tid på körteori.

För att köra en bil behöver man köpa bensin och den blir dyrare och dyrare varje dag. Bensin är mycket dålig för miljön, den släpper ut dåliga avgaser. Dom vill att man ska cykla istället om det går. Att ta körkort är inte lösningen för allting.

Abeera A

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan