Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Varför duckar Tobias Andersson (SD) om hotet mot folkhögskolorna?

Skövdebon Tobias Andersson är Skaraborgs mest profilerade riksdagsledamot. Under valrörelsen reste Tobias runt i Skaraborg, och försökte ge bilden av att han är stark företrädare för skaraborgarna. Men i riksdagen låter det annorlunda.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Läs mer: Regeringspolitik slår hårt mot våra folkhögskolor

Jag har i en debattartikel påmint om att Tobias Andersson nyligen, i en riksdagsmotion, krävde att möjligheten till CSN-studiestöd för studier på folkhögskolor ska upphöra. Hundratals studerande vid Skaraborgs folkhögskolor skulle därmed förlora möjlighet att finansiera sin studietid.

Annons

I samma motion argumenterade Tobias Andersson för en nedläggning av samtliga folkhögskolor.

Något som i Skaraborg därmed är ett direkt hot mot folkhögskolorna i Vara, Helliden/Tidaholm, Hjo och Axevalla.

I högerregeringens första budget riktas också hårda sparkrav på just folkhögskolorna. Jag frågade Tobias Andersson; varför ska just folkhögskolorna drabbas av kraftiga budgetnedskärningar - samtidigt som hans egen högerregering säger sig vilja satsa på kunskap och bildning?

Annons

Men Tobias Andersson vill inte svara på detta. Trots att han är en ledande sverigedemokratisk riksdagsledamot från Skaraborg.

Istället skickar han fram en tämligen okänd partikamrat i kulturutskottet vid namn Jonas Andersson att försvara honom.

Jonas Andersson påstår att det jag frågar efter är ”skräckpropaganda”, att mina påståenden vilar på ”lösa grunder” och att jag har ett ”högt tonläge”. Trots dessa invektiv skriver Jonas Andersson att det är /citat/ ”viktigt att understryka att Tobias Andersson har poänger i de resonemang som förs i folkhögskolemotionen”.

Han hävdar att SD ändå inte vill folkhögskolorna något illa och tillägger att vi inte får bry oss om vad Tobias Andersson motionerar om i riksdagen - eftersom Tobias bara är en enskild ledamot som inte talar för Sverigedemokraterna!!

Man tar sig för pannan. Tobias Andersson är inte en vanlig riksdagsledamot. Han är Sverigedemokraternas vice gruppordförande i riksdagen. Han är en högprofilerad politiker som hävdas orkestrera Sverigedemokraternas troll-arméer i sociala medier, och som i de flesta frågor har partiledningens öra. Som presidieledamot, är Tobias Andersson en av Jimmie Åkessons högra händer i riksdagen.

Annons

Varför duckar Tobias Andersson relevanta frågor som berör hela Skaraborg?

Vad är Tobias svar till oroliga deltagare på folkhögskolorna i Hjo, Tidaholm, Vara och Axvall?

På vilket sätt gynnar en nedläggning av folkhögskolorna ungdomar och arbetsmarknad i Skaraborg?

Per Gustafsson, Skara,

Styrelseledamot

Axevalla folkhögskola

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan