Annons

Annons

Annons

Skarapolitiken

Insändare
(S): Tonläget i Skarapolitiken

Tonläget i Skarapolitiken har sedan länge varit hårt och högt, något som har påverkat arbetsmiljön negativt, framför allt för tjänstepersonerna i vår kommun, men också för oss politiker. Det skriver Socialdemokraterna i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Ida Sundén

Annons

Att arbeta med politik handlar om att driva de egna frågorna, lägga fram förslag och på egen hand eller genom att komma överens med andra partier hitta majoritet för dessa i beslutande organ. I opposition har man också en viktig roll i att ifrågasätta och kritisera det majoriteten driver och beslutar om.

Oavsett om man arbetar i majoritetsställning eller i opposition så har vi alltid ett val i HUR vi ifrågasätter, lägger fram förslag eller motförslag. I en del av nämnderna och bolagen har dialogen under lång tid fungerat fint och stämningen varit trivsam. I andra politiska organ, däribland kommunstyrelsen, är tonläget onödigt hårt menar vi.

Under det senaste kommunstyrelsesammanträdet fick kommundirektören tala allvar med politikerna, då tjänstepersoner som föredragit ärenden inte mådde bra efteråt, beroende på tonläget och stämningen i rummet, ifrågasättande av levererade underlag med mera.

Annons

Annons

En individfråga rörande en av ledamöterna lyftes av oppositionsrådet vid detta tillfälle, detta utan att förvarna personen i fråga. Frågan avgjordes under mötet och beslut fattades utan att ledamoten anmälde jäv och lämnade mötet. Efteråt anmäldes detta av oppositionen till förvaltningsrätten.

LÄS ÄVEN: Hävdar jäv – moderaterna tar ks-beslut till förvaltningsrätten

LÄS ÄVEN: Druve Jansson (C) om moderaternas överklagan: ”Gör en höna av en fjäder”

Vi socialdemokrater menar att vi alltid har möjlighet att göra lite snällare val, även mot politiska motståndare. Det är viktigt att ifrågasätta och lyfta upp det vi tycker inte sköts som det ska, men om en person kan riskera jäv och inte uppmärksammar det själv, så kan man dock välja att upplysa om det vid sittande bord, vilket hade varit ett schysst sätt att behandla en tidigare politisk medspelare på.

Nu måste vi som politiker från alla partier försöka att tillsammans ta tag i det politiska samtalsklimatet. Vi ska kunna uttrycka oss tydligt och sakligt till varandra, men vi måste faktiskt bli bättre på HUR vi säger saker. Det är helt avgörande om vi i framtiden ska kunna få några kloka unga människor att vilja och våga engagera sig i demokratibranschen, som fritidspolitiker.

Socialdemokraterna i Skara

LÄS ÄVEN: Replik: (SD): Så skapar man konflikter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan