Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Vill veta vad som ligger på tallriken: ”Vad vill vi äta?”

Är kommunen villig att medverka till att gamla i kommunen får den kost de är värda och som är anpassade efter deras behov? Det undrar insändarskribenten.

Kommunen svarar direkt; ”Vi kommer att initiera till ett första möte för att eventuellt starta upp ett matråd”

”Vecka efter vecka finns mat på matsedel som inte är anpassade efter gamlas behov eller önskemål vilket är att betrakta som en katastrof.”, skriver insändarskribenten.

Bild: Arkivbild, Ida Sundén

Annons

Gick som vanligt till Frejans matsal för att äta lunch, väl där vid bordet kunde ingen av oss beskriva vad som låg på tallriken. Detta händer ganska ofta, det var gyllengul lasangnette. Alla skall veta att när vi talar om äldremat talar vi om mat till 90-åringar och 100-åringar finns också i matsalen. Dessa och vi andra kan få taccogratäng och då vet man inte vad som finns på tallriken.

Annons

Vecka efter vecka finns mat på matsedel som inte är anpassade efter gamlas behov eller önskemål vilket är att betrakta som en katastrof. Av den service som kommunen ger oss invånare är äldrematen den sämsta, mest tragiskt är det för de som bor på särskilda boende. Dom har inget val, vill du överleva ät vad som står till buds.

Bra vore om man hade ett äldreråd gällande kosten där gamla hade ett inflytande över sin kost, många gamla känner sej idag omyndigförklarade i sin livssituation.

Annons

Nu vänder jag mej till högst ansvarig i kommunen:

Socialchefen, är du villig att medverka till att gamla i kommunen får den kost de är värda och som är anpassade efter deras behov?

Gunnar Hult

Skara kommuns kostchef Kristina Fahlgren Palm och omsorgs chef Pernilla Magnusson svarar direkt.

Det var tråkigt att du fick en negativ upplevelse av den mat vi serverade. Vi är helt överens med dig om att den mat vi serverar våra äldre måste vara både näringsrik och god. De äldre i vår kommun, eller rättare sagt alla människor som vi serverar mat, behöver bra och vällagad mat.

Så gott som varje dag som restaurangen på Frejan är öppen finns det alternativ att välja på. Detta för att tillgodose så många behov som möjligt. Många gånger serveras mat som är anpassad till den äldre generationen på grund av att en del smaker, så som exempelvis tacos, kebab och vissa pastarätter, inte alltid uppskattas hos de äldre men det finns också äldre som tycker om dessa smaker. Tycke och smak är väldigt olika.

Annons

På våra särskilda boenden finns representanter som träffas ett par gånger om året. Detta för att ge äldre en möjlighet till att påverka den mat som serveras på våra boenden. Inflytande och delaktighet är viktigt för oss och vi kommer att initiera till ett första möte för att eventuellt starta upp ett matråd på Frejan för att öka detta än mer.

Kristina Fahlgren Palm, kostchef

Pernilla Magnusson, förvaltningschef omsorgen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan