Annons

Annons

Annons

Insändare
Ryssland ut ur Ukraina

Det är snart ett år sedan ryska trupper angrep Ukraina. Insändarskribenten ska åka till Stockholm för att delta i en manifestation och en demonstration mot kriget i samband årsdagen och uppmanar fler att göra detsamma.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Demonstranter vid en manifestation till stöd för Ukraina med anledning av Rysslands invasion, på Sergels torg i Stockholm i mars 2022. I samband med årsdagen kommer en ny demonstration att äga rum.

Bild: TT

Annons

Den 24/2 2022 angrep ryska trupper Ukraina. Tidigare hade Ryssland olagligt annekterat Krim och delar av Donbas. Men den 24/2 startade man ett fullskaligt krig där planen var att störta den lagligt valda regeringen i Kiev och erövra hela Ukraina. Landet skulle göras om till en del av ett nytt Storryskt Imperium. Med hjälp av övervåld och terror hade man hoppats knäcka allt ukrainskt motstånd inom några dagar, avsätta regeringen och flyga in en marionett som skulle bli ny presidenten. Allt i enlighet med Putins plan för en ny världsordning, där internationella överenskommelser och landgränser skulle kastas över ända och en ny ordning upprättas där den starkes lag skulle gälla.

Annons

Men den ukrainska armén gjorde ett hårt motstånd och landets president klev fram och tog initiativ till fortsatt motstånd. Putins angrepp på Kiev misslyckas fullständigt och de ryska officerarnas paraduniformer med medaljer och annat krimskrams brann upp i de stridsfordon som ukrainarna sköt sönder och samman. I stället för att mötas av jublande människomassor som skulle vara glada över en påhittad avnazifiering möttes de ryska soldaterna av rädda och ledsna ukrainare som undrade vad ryssarna gjorde i deras land. När sedan terrorn bredde ut sig i de erövrade områdena förbyttes rädslan hos befolkningen till en beslutsam motståndsvilja – Ryssland skulle drivas ut ur Ukraina.

Annons

Den 24/2 2023 blir det ett år sedan detta besinningslösa krig startades av Putin. Den ryska krigsmaktens fullständiga misslyckande har lett till att man gått över till ren terrorbombning av den ukrainska civilbefolkningen i förhoppning om att kyla och hunger skall knäcka motståndsviljan. För oss som står utanför och tittar in i detta krigshelvete finns bara en sak att göra och det är att solidarisera oss med det ukrainska folkets kamp. Att stötta dem med pengar, mat, kläder, medicin och vapen. Men vi bör också visa vår avsky för Putins angreppskrig och den terror den ryska krigsmakten utsätter den ukrainska civilbefolkningen för. Den 24/2 2023 kommer det att ske en manifestation mot Rysslands krig vid ”Fria Ukrainas Plats” utanför Ryska Ambassaden i Stockholm. Och den 25/2 kommer det att vara en demonstration på Sergels torg. Jag tar tåget till Stockholm för att delta. Gör det samma du också! Visa Putin att vi avskyr hans krig i Ukraina.

Ryssland ut ur Ukraina!

Stig Lundberg, Skara

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan